söndag 15 mars 2009

Klassklyftorna ökar i lågkonjunkturen

Sveriges finansminister, moderaten Anders Borg, var gäst i Ekots lördagsintervju igår. Jag kommer att tänka på hur programledaren Tomas Ramberg sammanfattade Borgs politik:
En arbetslös säger till dig (Borg):
"Kan du ordna ett jobb till mig?"
"Nej det är för dyrt svarar du."
"Men kan du ordna a-kassa till mig i fall jag inte får jobb?"
"Nej vi har sänkt den för att fler ska få jobb."
"Men de blir ju färre jobb nu?"
"Ja men det är ett lite speciellt läge, en speciell konjunktur."
"Jaha men kan du inte höja a-kassan då?"
"Nej, det går inte. Dessutom har jag sänkt skatten så det finns inga pengar till att höja a-kassan."
"Jaha, men varför har du sänkt skatten?"
"Jo för att det ska bli fler jobb."
"Men det blir det ju inte?"
"Nej för att det är en lite speciell konjunktur."
Jag tänker på denna sammanfattning när jag tar del av morgontidningarnas stora rubriker idag om att moderaterna har det största stödet på tolv år.

Och så tänker jag på girigbukarna i Volvo samtidigt som tusentals får sparken. SEB maxar chefslönen samtidigt som 500 får sparken. Och AMF pension som maxar lönerna till cheferna i kristider, godkänt av LO:s ordförande Vanja Lundby Wedin. Samma LO där Metall är medlem som vill sänka arbetarnas löner för att rädda jobben.

Jag tänker på regeringen som garanterar 1500 miljarder kronor till bankerna, men säger nej till SKL som önskar tre miljarder extra till kommunerna och landstingen.

Onekligen utnyttjar regeringen finanskrisen för att öka klassklyftorna genom att ta pengar från fattiga och ge till de redan rika.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det här var bland det dummaste jag hört. Hur många tror du hade blivit arbetslösa om du och Sahlin suttit vid makten? Minst dubbelt så många, det kan jag lova dig!

Nicke Grozdanovski sa...

Du anomyme kommentator som tycker att detta är dumt, du har det väl gott ställd och inte ser att det finns orättvisa i vår värld skapad av en cynisk högerpolitik vars intresse är att öka klassklyftorna och sparka undan vanligt folks solidaritets tanke. Detta hade varit skillnad om vi hade haft majoritet i vårt land. Vänsterpartiet gör skillnad

Tomas Jonsson sa...

Anonym: Jo det är ju lätt att slunga ur sig löften. Skulle vara kul att se några fakta också.

Nicke: Tack för kommentar.

Bazooka sa...

Borg antydde faktiskt i lördagsintervjun att Kommuner och Landsting kunde se framemot mer pengar i kassan.

Beträffande detta "orättvisa i vår värld skapad av en cynisk högerpolitik vars intresse är att öka klassklyftorna och sparka undan vanligt folks solidaritets tanke. Detta hade varit skillnad om vi hade haft majoritet i vårt land. Vänsterpartiet gör skillnad" så gör nog vänsterpartiets ambitioner skillnad. Om nu vänstern är så väldigt solidarisk hur kommer sig det då att nuvarande regering måste sanera skol - och invandrarpolitiken. Vänstern har genom sin "solidariska" skolpolitik släppt ifrån sig tusentals med ungdomar, utan fullständiga betyg, rakt ut i arbetslösheten. Vänsterns invandrarpolitik har lett till främlingsfientlighet och rasism och som ur arbetarklassen fött fram företeelser som SD och nynazism. Under vänsterns styre lyftes inte ett handtag för människor utan tak över huvudet. Kom så inte och snacka om solidaritet. Du är en ganska bra representant för ryggmärgsvänstern som kastar ur sig politiska slagord utan substans.
Vidare vore det ju bra om vänsterpartiet tog och avvecklade sitt stöd och sympatier för brunvänstern - AFA.

Tomas Jonsson sa...

Bazooka: Jag visste inte att vänsterpartiet varit så betydelsefulla.

Men visst; spika upp mig och andra vänsterpartister på korset om du vill ha syndabockar. Men tala samtidigt om för oss vilka beslut vi bifallit som lett fram till det du beskriver.

Kerstin sa...

Ett bra inlägg Tomas.
Jag hörde också Rambergs sammanfattning och den var på pricken får jag säga.

Dessutom, till Bazooka, hur Ramberg än försökte, och han frågade minst tre gånger, lyckades han inte, vad jag hörde, få Borg att lova några pengar till kommunerna. Så när lovade han sådana?
Tvärtom pratade Borg om allt annat än, bl.a. om att spara, istället fär att svara på frågan, vilket måste tolkas som att han inte tänker ordna fram pengar till kommunerna.
Nej, alliansen kommer troligen att passa på att genomföra den chockterapi som Friedman rekommenderade att man skulle använda kriser till, och sedan ska du få se på ungar som inte får hälften så bra undervisning som de fick under socialdemokraternas regering, fast även dessa fördjupade den förra krisen och skar ner på vård, skola och omsorg, men inte alls i samma grad som den här regeringen gör och kommer att göra.

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentar Kerstin.

Lasse Strömberg sa...

Kerstin:

Det är väl så att man pratat om att minska antalet lärare därför att man vill spara= sänka skatter.

Kerstin sa...

Lasse Strömberg:
Jovisst är det så, och därför att de borgerliga inte anser att man har någon anledning att kosta på sämre folks (oxarna som man betraktade dem som förr) ungar en god skolutbildning. Idag, när allt är "globaliserat" kan man ju istället köpa utbildad arbetskraft från andra länder, låta andra få betala för utbildningen. Ingen slump att man för inte så länge sedan beslutade om att arbetskraft får tas in även från utomeuropeiska länder, av de företagare som önskar göra det.