fredag 17 april 2009

Om några år skrattar vi åt fildelningsdomen


Skaparna bakom The Pirate Bay fälls för brott mot upphovsrättslagen och döms till fängelse i ett år och att betala 30 miljoner kronor i skadestånd. Det här är en dom som går kapitalets väg helt och hållet.

Svenska Dagbladet redogjorde nyligen för forna tiders teknikrädsla. Bland annat om hur Eva Dahlgren, Per Gessle och Tomas Ledin med flera år 1981 skrev ett upprop mot inspelningsbara kassettband. De ville få fansen att sluta kopiera skivor till kassetter.

Resultatet blev en kassettersättning. När man köpte ett kassettband så gick en del av priset till musikskapare. Idag omfattar denna kopieringsersättning även inspelningsbara cd-skivor och mp3-spelare.

På 1920-talet stämdes radiostationer för att de delade ut musik gratis. Diskjockeys stämdes på 1970-talet för att de med skivor berövade scenmusiker jobbet. Dessa bråk är inget nytt.

Jag är helt övertygad om att fildelning kommit för att stanna. Det gäller bara att hitta en modell för att ge musiker, tonsättare, filmskapare och dataprogramskapare betalt.

I somras skrev jag om det faktum att det är skivbolagen som tjänar de stora pengarna - inte musikerna, inte låtskrivarna. Skivbolagen har i och med fildelningen spelat ut sin roll. De saknar funktion i det moderna samhället. Den här rättegången med påföljande dom är helt enkelt storkapitalets sista kamp mot inte bara fildelare utan också mot artister och låtskapare som arbetat duktigt för att storkapitalet ska kunna smörja kråset.

Nu återstår att se om politikerna runt om i världen vågar stå emot de stora skiv- och filmbolagen och skapa ett system som ger den verklige upphovsrättsinnehavaren (låtskrivaren, artisten, filmskaparen, skådespelaren) betalt. Det är trist att EU, USA med flera inte velat arbeta med detta tidigare. Om några år när vi har en fildelningsavgift på interneträkningen så kommer vi att skratta åt den här domen och åt debatten runt fildelning.

- - - - -
Länkar: SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Rog sa...

Om några år har vi nog inte ens ngt internet kvar.

Jonny sa...

Intressant, även om jag drar en delvis annan slutsats på Mönsteråsbloggen. Jag tycker det är en bra dom, även om din kritik mot skivbolagen är övertygande. Stöld är ändå stöld och jag tycker det är bra att man värnar artisternas upphovsrätt.

Lasse Strömberg sa...

Vänsterpartiets kongress tog ett beslut om fri fildelning. De vill att upphovsmännen ska ersättas på samma sätt som nu sker när man lånar böcker på bibliotek.
Det tycker jag är en bra lösning det borde talas mer om.

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentarer. Tekniken har hunnit längre än beslutsfattarna. Jag förstår inte varför besluten ska behöva ta så lång tid. Om frågan inte dragits i långbänk så hade vi idag haft ett fungerande system och det hade aldrig blivit någon rättegång.