tisdag 14 juli 2009

Chatrine Pålsson Ahlgren har skaffat twitter


Det har varit tyst ett par dagar från Chatrine Pålsson Ahlgren, kristdemokratisk politiker från Mönsterås kommun. Men nu har det åter kommit ett nytt inlägg på hennes twitterblogg "Nyheterna".

Idag berättar Chatrine att hon ska sitta i en jury i en kroppkakstävling. Hon berättar att hon ska äta frukost på lördag. Snälla Chatrine, bespara oss detta. Du har en överdriven tro på din egen betydelse. Skaffa dig en egen Twitterblogg i stället för att skicka e-post till tidningen om dina vardagsbestyr.

Och till Nyheterna. Nu hänger prenumerationen väldigt löst. Tyvärr finns det inget lokalt alternativ under sommaren. Men exakt vad är det som gjorde att detta hamnade i tidningen? Ni behöver inte publicera allt ni får in. Visa lite stolthet och förnedra er inte.


Ribban på nyhetsvärdet ligger i princip på marken under sommaren. Här ovanför är tre exempel på saker som är värt att diskutera. Bilden är klickbar om du vill se klippen bättre.
  • Ett japanskt par som gifte sig i Påskallaviks kyrka för två år sedan har blivit föräldrar och får en halvsida. Vari ligger intresset för oss?
  • En metartävling som fick ställas in eftersom ingen deltagare hade anmält sig får 1/6 sida. What!? En icke-nyhet blir en nyhet!
  • I måndags hade Nyheterna ett bra reportage om de tusen barn i kommunen som lever i missbruksfamiljer utan att synas. Det var väldigt bra. Men bildvalet var katastrofalt och förnedrande. En skugga på en husvägg av någon som halsar ur en flaska, det är inget osynligt drickande, utan högst offentligt. Och en arkivbild på en grön jacka som ska föreställa ett missbrukarbarn som kallas "Peter". En arkivbild får mig att misstänka att det inte är "Peter" som gömmer sig bakom luvan.
  • Och som grädde på moset, eller kanske man ska säga fläsket i kroppkakan: Chatrine Pålsson som ska sitta med i en jury.
Halvsidan med hyllningen till kronprincessan kommenterar jag inte ens. Inte heller den bortflugna undulaten förra veckan. Är ni verkligen så här fantasilöst patetiska?

Några tips på lättlästa sommaruppslag: Gå ner till gästhamnen och prata med några turister. Hör med dem varför de valde Mönsterås. Vad de uppskattar och vad de saknar. Besök biblioteket och be dem ge några boktips för hängmattan.

Vill ni göra några samhällsreportage så föreslår jag att ni låter några olika sommarlediga politiker berätta om sina visioner för Mönsterås kommun. Detta kan utvecklas med företrädare från näringsliv och föreningsliv. Hur har finanskrisen drabbat Mönsterås? Hur många har förlorat jobbet i kommunen? Hur har det gått för dem? Var kritisk och låt ingen stå oemotsagd, glöm inte frågorna Hur? och Varför?, särskilt när politikerna ska finansiera sina visioner.

Undersök Mönsterås kulturliv. Hur många band finns egentligen i kommunen? Träffa dem, recensera dem. Finns det några teatergrupper? Och så vidare. Men snälla: Bespara oss getingplågan, giftalgerna, mördarsniglarna och Chatrine Pålsson Ahlgrens vardagsbestyr.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , , , ,

7 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Herregud Tomas! Du borde bli nyhetschef på vilken dagstidning som helst.
Dina s k nyhetsexempel visar ju exakt vad det inte borde skrivas om. Det är så man gör folken dumma i bollen. Avstå från det som borde vara det intressanta.

Tomas Jonsson sa...

Lasse: Det är mina journalistdrömmar som fortfarande gryr. :-)

Det märkligaste är dock att under sommaren så är det gissningsvis fler unga, nyutbildade journalister. Därför borde chansen vara större för att det oförväntade ska inträffa. Det borde vara de unga som driver av lusten att avslöja och göra det där som ingen av de äldre journalisterna längre orkar.

Jonny sa...

Ja, det inlägget får vi lägga till dina klassiska. Inte minst rubriken. KD är duktiga på att få in sina grejer i tidningarna. De lyckas alltid få med ett par mer eller mindre menlösa sommarreportage i båda lokaltidningarna.

Tomas Jonsson sa...

Jonny: Jo det kan ingen ta ifrån kd att de är duktiga på att sprida sina pressmeddelande och få dem i tryck. Det stora problemet är att tidningarna går på deras taktik (i brist på annat material). Jag har raljerat vid minst två tidigare tillfällen över banala budskap som kd fört ut.

Björn Nilsson sa...

Borde de inte skriva minst en halvsidas språkspalt och utreda hur namnet Chatrine uttalas? Om man inte är vaksam skulle man ju kunna säga Katrin(e), men jämför med andra ord som börjar med Ch som Chock eller Charad. De uttalas ju inte Kock eller Karad! Jag tycker det låter som upplägg för ett skjutjärnsreportage: "Varför stavar du ditt namn så jäkla fånigt, Chatrine!"

Chimpans heter det ju också, inte Kimpans.

Tomas Jonsson sa...

Björn: Tänkvärt ;-)

Fredrik sa...

Jag vill tro att prästen gjorde fel en gång i tiden. (h) i Chatrine hamnade fel och skulle egentligen ha varit i efternamnet På(h)lsson.
Kan man göra något krångligt så ska man... Tack jag vet Alf Svensson!