onsdag 17 februari 2010

39 mil med samojeder


Håkan Nisula från Jonsbyn utanför Karlstad kom allra sist in till Röros i långdistanstävlingen Femundlöpet för slädhundar i Norge. Men det var en bragd att han tog sig i mål.


Det går att göra det lätt för sig och välja blandrashundar avlade för att vara starka och uthålliga eller också gör man som Håkan Nisula och väljer renrasiga samojeder och gör det (nästan) omöjliga. Jag tror att han är den förste som kommit i mål med samojeder.


När den första startar i Femundlöpet så tänds en lykta i idrottsparken. Den lyktan lyser ända till det sista spannet kommit i mål. Och sista ekipaget får med sig lyktan hem. Håkan hade som målsättning att komma i mål innan banketten på tisdagskvällen. Han kom in vid halv tre på eftermiddagen efter att ha tillbringat fyra dygn ute i norska fjällvärlden. "Man hinner se mycket med samojeder", som han uttryckte det.

Länkar: Presentation av Håkan. Håkans hemsida. Femundlöpets hemsida.

1 kommentar:

Nisula sa...

Hej Tomas!
Det var en mäktig hyllning av mina Samojeder och mig - jag bugar och bockar!

Det stämmer att vi var det första Samojedspann som startade och fullföljde F 400 - 100 % målgång för Samojeden m a o. - ingen dålig statistik på ett löp där brytfrekvensen ligger strax över 30% -)...

Det var nog ingen slump att både Nansen och Amundsen hade Samojeder med på sina polarexpeditioner. På den tiden åkte man med livet som insatts och då gällde de att ha stabila hundar med sig.

Lev väl // Håkan Nisula