torsdag 18 februari 2010

Årets rookie i Femundlöpet


Här startar tolv svensk-finska hundar på en sextiomilaresa i öppna klassen av Femundlöpet i Norge. Hundarna har sockar på tassarna som skydd.


Hundföraren heter Mikael Jutula. Förra året kom han på tionde plats i den begränsade klassen som "bara" kör fyrtio mil. Han har tjugo års erfarenhet av slädhundar och har kört flera andra långlopp. Om 3,5 dygn kommer han tillbaka hit. Fortfarande har han då alla tolv hundar med i spannet och han kommer in på tionde plats – som bästa rookie i klassen. (Förra årets rookie vann för övrigt årets lopp.)


"Bakom varje framgångsrik man står en kvinna" heter det ju. Mikaels Paula var handler och såg också till att han fick mat. Morgonen efter målgång bjöd hon mig och lillebror (till vänster i bild) på frukost. Det var en härlig lyx med färskt bröd, yoghurt, juice, kaffe och frukt i tio minusgrader under ett sånt här äventyr. Jag glömmer inte heller att att ni upplät sängplatser i er stuga till mig och brorsan när vi började få dåligt med fotogen i kaminen och termometern visade minus trettio grader. Det värmde!

1 kommentar:

Lasse Strömberg sa...

Hade du ingen blix med dig till kameran så du var tvungen att använda fotogen för att kunna plåta på natten? Då är det klart det tar slut?