fredag 23 juli 2010

Fattigmansmacro – Close up


På andra bloggar har jag då och då sett "macrobilder" där close up-filter använts. Eftersom jag saknar macroobjektiv, alltså objektiv som man kan fota extrema närbilder med, så har jag funderat lite på fattigmansalternativet Close up. Det fungerar som ett förstoringsglas som man skruvar på objektivet. Närgränsen som normalt är 85 cm blir nu nånstans runt 20 cm. Oändligheten försvinner dock och allt blir oskarpt på avstånd över en halvmeter.


329 kr på Media Markt för ett filter från Hoya 58 mm +2 som passar på mitt 85/1,8. Bländade ner till 4. Det är ett billigt alternativ som räcker för mig. Expediten hade själv ett likadant filter och han rekommenderade inte mer än +2 samt att jag bländar ner några steg. På bilden en silverstreckad pärlemorfjäril.

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Såna där "närbildsfilter" har funnit sedan urminnes tider. Grejen nu är att med de små bildcellerna som sitter i dagens digitalkameror (inte fullformatare) är det enkelt att få till dem så det blir hög kvalitet på bilderna, det är ungefär som med objektiv till gamla dubbel-8 filmkameror.
Sedan är det en annan sak att närbilder ofta blir rätt tråkiga rent bildmässigt.
Dina bilder ovan är ett bra exempel på vilken kvalitet man kan få med dagens grejer. Utmärkta bilder.
Silverstreckad...? Hur tusan vet du vad alla de där små krypen heter? Lärarjobbet...?

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentar Lasse. Apropå artkunskapen så lär man sig inte allt på en gång, utan några nya varje sommar. I det här fallet råkade en naturintresserad bloggare i grannbyn, igår, ha fotograferat samma art som jag kom hem med. Jag hade redan förberett den här artikeln när jag fick se hans bild och att det troligen var samma art som jag hade fotograferat. Så det var bara att glänsa lite i macroartikeln och plita dit artnamnet ;D

Björn Liedén sa...

Grattis till din utökade fototekniska kompetens! I macrovärlden finns ett helt nytt och stort motivområde - som din fina bild på "the silverwashed fritillary" visar - som bara de rätta tekniska förutsättningarna kan ge till fotografen.
MVH/Björn