söndag 5 september 2010

Oskarshamns flygplats 40 år


Idag firar Oskarshamns flygplats 40 år. Jag är nyss hemkommen därifrån. Värmer upp med en bild som jag tog för omkring 27 år sedan. Syd-Aero skötte trafiken mellan Oskarshamn och Stockholm med två stycken Twin Otter-plan. Gissningsvis tog jag bilden 1983.


Det fanns mycket att se på för alla åldrar och raden med parkerade bilar sträckte sig ända bort till Virsjödal. Dessutom gick det gratis bussar från Oskarshamn ut till flygplatsen varje heltimme. Som sagt; mycket folk, möjlighet att flyga både helikopter, rundtur med passagerarplan och möjlighet att spaka själv i litet flygplan. Jag var dock inte högre upp än i flygtornet. Fler bilder kommer framöver.

7 kommentarer:

Göran S sa...

Trevlig tillställning,jag var också där!

Tomas Jonsson sa...

Då är jag ganska säker på att jag såg dig :)
Var på vippen att gå fram och hälsa, men sen tänkte jag att det skulle bli lite pinsamt om det inte var du...

Göran S sa...

Synd att du inte kom fram,det hade varit trevligt!

Lasse Strömberg sa...

Twin Otter! Ah, denna pärla till flygplan. Det gillar jag skarpt. Jag har en gång besökt de Havilland-fabriken i Hatfield på den tiden de tillverkade Trident, som limmades ihop, inte nitades. Det var de Havilland först med. Trident var dessutom det första flygplan som med passagerare landat helt automatiskt utan ingripande av någon pilot. Det skedde på en flygning mellan Paris och London för rätt många år sedan vid det här laget.
Anderz Harning har skrivit om hur han i söderhavet reste med Twin Otter som var så överlastat att det inte orkade upp mer än till ca 15 meter över havsytan, de fick runda atollerna för att inte köra in i kokospalmer. Hans beskrivning av hur en kvinna sitter i andrepilotens stol med en levande slaktgris i famnen kommer man ihåg länge.
Twin Otter och DC3 - det är flygplan det! Möjligtvis kan man också tillägga lilla Cuben. För att inte tala om Yak 9 som besegrade luftwaffe under andra världskriget.
Spitfire, Hurricane och Mosqutio kan dra något gammalt över sig!

Tomas Jonsson sa...

Lasse: Twin Otter är väl lite av en jeep i flygplansvärlden. Tålig och går i princip att landa med på en vältrad åker.

Lasse Strömberg sa...

Tomas:

Fan vet om det inte skulle räcka med en plöjd åker?

Tomas Jonsson sa...

Funkar kanske. Men den måste nog vältas för att man ska få upp planet igen ;)