torsdag 19 januari 2012

Tema kärlek på gymnasiet

Igår hade vi en temadag om kärlek på Mönsteråsgymnasiet. Jag hörde två föreläsningar med Mia Börjesson från Göteborg. På morgonen var jag med på hennes föreläsning för alla killar på skolan om självbilden och tankar inför vuxenlivet. Hon trollband 120 tonårskillar som satt stilla och lyssnade under nästan en och en halv timme.

Tog en bild på henne när hon fikade, intervjuades av ena lokaltidningen och laddade inför föreläsningen för tjejerna på skolan. Mia Börjesson spred många intressanta tankar omkring sig hela dagen – tankar om hur absurd tillvaron kan vara och det var svårt att inte skratta.

På eftermiddagen höll hon en föreläsning för oss lärare på temat bemötande. Hon pratade mycket om att vi fokuserar på problemen i stället för att plocka fram det goda. Ett exempel, hon lyfte, är dessa temadagar om droger där man får veta precis allt om alla olika sorters narkotika. Varför ska man behöva veta allt om något som man helst ska undvika? Jag hade aldrig hört talas om Mia Börjesson, men en sökning på hennes namn ger trettio tusen träffar som vittnar om hennes engagemang. Här är hennes hemsida.

Elevkåren på skolan stod för en del av arrangemanget och nedanför syns RFSU som också deltog på temadagen.

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Å, det låter som en härlig människa! Ska tipsa pv .., kanske nånting för deras skola ...?

Tomas Jonsson sa...

Gör det för hon var toppen!