tisdag 17 juli 2012

Dagarna är räknade för gamla godsmagasinet

Nu i dagarna är det tänkt att det gamla godsmagasinet i Mönsterås hamn ska rivas och i stället ska nån slags boulehall byggas på samma plats. Godsmagasinet som byggdes intill järnvägen hotades av rivning 1995, men opinionen lyckades rädda magasinet som i en kompromiss flyttades till sin nuvarande plats några hundra meter bort invid bussgaragen. Där står det bra och används bland annat som utomhusscen vid olika evenemang. Intill har det tillkommit boulebanor och nu har boulespelarna lyckats få med kommunledningen på att magasinet ska ersättas med en modern boulehall.

Det är tydligt att viljan saknas att bevara magasinet som en historisk rest från järnvägsepoken. Det finns flera alternativa platser för boulehall, exempelvis vid Nynäsplanen en kilometer bort där det redan finns både fotbollsplan och beachvolleyboll. Läs mer och se bilder på godsmagasinet på Mönsteråsbloggen.

Lite funderar jag över hur tankegångarna gick 1995? Det är bara 17 år sen magasinet flyttades. Vad var planen med området? Sedan dess har det byggts bostäder intill kajkanten på den gamla tändsticksfabrikens mark, det har anlagts grönytor som används vid cirkus, tivoli och marknaden. Det finns asfalterade ytor där skateungdomarna trivs. Magasinet skulle kunna vara en potential om viljan finns. Men tyvärr är det inte så och nu är magasinets dagar räknade.

5 kommentarer:

Flanören... sa...

Hej

Jasså, det är inte slut på rivningsraseriet. Trodde att de sossarna var borta idag.
Så TV-programmet i går om 60-70-talets Domusifiering av våra stadskärnor.
Sossar runt om i Sverige tävlade med varandra om att "riva den gamle skiten" och bygga köptempel, ritade på KF i Stockholm.

Tomas Jonsson sa...

Centerpartiet har styrt Mönsterås i närmare trettio år. Kommunen har god ekonomi bland annat eftersom det sålts mycket attraktiv tomtmark i strandnära lägen. De gamla stugbyarna med campingstugor på Oknö och Timmernabben har idag till största delen ersatts av nybyggda året-runt-villor. Hyreshus från 50-talet i oattraktiva delar av köpingen har rivits och i stället har det kommunala bostadsbolaget byggt nya dyra lägenheter på kajkanten.

Mekaniska verkstaden ska rivas för att tomtmark ska kunna säljas med havsutsikt över Mönsteråsviken. När det gäller godsmagasinet så finns där inget ekonomiskt intresse, men knappast heller ett allmänintresse eftersom boulespelarna är en begränsad grupp. När beslut inte känns relevanta så göder det konspirationsteorier.

sept22nd2007 sa...

Mkt bra bilder på din blogg !! Väldigt tråkigt med godsmagasinet :-(

Unknown sa...

Är tråkigt att dom river det, jag försökt pusha på lite folk att flytta det till Hembygdsgården. Men fanns inget intresse för det.

Angående Tomas Jonsson inlägg om att riva Mekaniska verkstaden kan jag lugna alla. Länsmuseet har fått det skydds klassat och är förbjuden att rivas.

Tomas Jonsson sa...

Det låter väldigt positivt om Mekaniska verkstaden. Skyddsklassningen måste skett nyligen. När jag var där och fotograferade i början av juli så var även kommunens tekniska chef där och då berättade han om hur rivningen skulle gå till.