fredag 3 augusti 2012

En resa till 1700-talet på Fredriksbergs herrgård

Sommarens roadtrip fortsätter och jag stannade till på Fredriksbergs vackra herrgård i Oskarshamn, tog en fika med hembakat bröd och följde med husfrun Eva-Lott på en guidad vandring genom salongerna. Det blev en resa tillbaka till slutet av 1700-talet då Gustav III var kung. Vi pudrade oss och tog på peruker och följde med på en bjudning hos ryttmästaren och hans hustru.

Herrgården ligger vackert i Döderhultsdalen och omfattade från början drygt tusen hektar mark, huvudsakligen där Oskarshamn ligger idag. Herrgården är byggd på en fem meter hög stenplatå.

Kakelugnarna är tillverkade i Kalmar och står på träfötter, berättar Eva-Lott när vi är inne i damernas lilla rum, där kvinnorna inledde kvällen med lite informationsutbyte. Herrarnas rum på andra sidan av den marmorimiterade välkomsthallen var betydligt större, så klart. Den salen användes även till dans.

Överallt kan man se väggmålningar bevarade.

Förste ägaren, ryttmästaren Peter Cederbaums, egna rum gick i rosa med fyra olika tidstypiska teckningar på väggarna. Den här bilden handlar om pigorna som måste förstå att de skulle arbeta.

Peters hustru Maria Cederbaum blev dessvärre tidigt änka och inrättade sitt egna liv på herrgården. Här är sängen i hennes sovrum innanför ett av sällskapsrummen.

Fredriksbergs herrgård byggdes tidigt ut symmetriskt åt ena hållet med kök och åt andra hållet med toalett. Flickorna på bilden hjälper husfrun med att värma upp toalettsitsarna till herrskapsfolket – först kvinnorna och sedan männen. Under sitsarna är det fem meters fallhöjd. Det här är väl 1700-talets variant av facebook där man satt bredvid varandra och tog god tid på sig. Mitt emot står några stolar för de som väntade och samtalen kunde bli långa. Det fanns inget toalettpapper, utan man hade en träskrapa som man turades om att använda. Och när det blev för mycket klet på den så skrapade man av den mot ett litet hål i golvet...

1 kommentar:

Morgan sa...

Helt klart en av Oskarshamns finaste byggnader tycker jag. -Bra jobbat!
Morgan