söndag 4 februari 2007
Profitjakt riskerar kraftverkens säkerhet
Kärnkraften verkar vara en het potatis dessa dagar. Den svenska pressen agerar i flock och just nu är det kärnkraftsverken och dess personal som är måltavla för det så kallade drevet.
Fylla, tillbud, incidenter, snabbstopp och avfall. Det började i somras med det allvarliga tillbud som först bagatelliserades men som orsakade ett halvårs stopp.
Tekniken och den mänskliga faktorn är de direkt inblandade. Men det grundläggande problemet med svensk kärnkraft är att kraftverken är konkurrensutsatta och ska generera vinst. Det kan aldrig bli bra! Vattenfall och EON gör storvinster. Profitjakten gör elbolagen lika ointresserade av att underhålla kärnkraftsverken som att säkerställa elleveranserna till människor i glesbygd.
Jag är naturvetare och tror på forskning. Därför ser jag gärna att det forskas kring framtida energikällor. Det är en forskning som varit kraftigt eftersatt. Kärnkraften har tuffat på och kraftbolagen har förlängt kraftverkens livslängd genom moderniseringar. Men samtidigt som effekten höjts så borde också forskning kring alternativa energikällor fått del av kraftbolagens resurser.
Kärnkraften kommer sannolikt att finnas kvar som en dominerande energiproducent under minst ett decennium ytterligare i Sverige. För att öka kvalitén och säkerheten bör staten gå in som ensam ägare. Dessutom måste kraven på avkastning genast upphöra.
Idag värderas gåslevern på aktieägarnas tallrikar högre än säkerheten i kärnkraftsverken. Säkerheten är just det argument som brukar lyftas fram när kärnkraftens vara debatteras. Sätts den ur spel finns inget kvar!
Andra bloggar om: kärnkraft, miljö, politik, profit, energi, klimatförändring, forskning, vetenskap, forsmark, simpevarp
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag tror inte att kärnkraften kan vara kvar,pga utsläppen från kärnkraftsverken...
Jo,enligt Gunnar Lindgren,miljödebattör så släpper kärnkraften ut avfall både i fast,flytande och gasform..
Det fast avfallet visste alla om,men utsläppen i vattnet och luften...
Jag ska inte beskriva mer,kolla in Gunnars hemsida,www.gunnarlindgren.com
istället!
Låt vindsnurrorna bli fler,många fler!
Figeholm.. jag menar Simpevarp kunde gärna för min del fått en forskningsanläggning för fusionskraft.
Det största hotet mot kärnkraftsindustrin är urantillgångarna. När uranet brutits måste den anrikas, transporteras, brukas och sist lagras i några hundratusentals år. Ganska snart börjar vi närma oss den dagen då det kostar mer att bryta och behandla uran än vad man får ut av den i elektricitet och energi. Vidare bör man även beakta de energiförluster som kärnkraftverken i Sverige står för, där uppvärmt spillvatten släpps ut i haven istället för att användas som fjärrvärme.
Skicka en kommentar