lördag 21 april 2007

Bedrövligt att centern i Mönsterås slopar taket


Valfriheten i barnomsorgen i Mönsterås kommun fungerar inte. Om detta berättade jag, sossarna och miljöpartiet igår, på en gemensam presskonferens.

De kommunala familjedaghemmen
har 138 omsorgstimmar som ett riktmärke där man ska ligga varje vecka. 138 timmar är barnens samlade tid hos dagmamman. Hos de privata dagmammorna har vi haft ett tak på 160 omsorgstimmar.

Förra året överskred ett av de privata familjedahemmen taket. Hon hade helt enkelt tagit in fler barn och utökat barnens omsorgstid så att hon spräckte sitt tak på 160 omsorgstimmar. I efterhand kom dagmamman in med begäran om retroaktiv ersättning för sina "övertimmar". Hon önskade också att avtalet skrivs om så att taket tas bort.

I onsdags beslutade en oenig nämnd att den privata dagmamman får retroaktiv ersättning för sina övertimmar. Hon får också ett nytt avtal utan begränsning i antalet omsorgstimmar. Noterbart är att hon dessutom är ledamot för centern i kommunfullmäktige. Det kan knappast kallas god kommunalekonomisk hushållning att skriva ett avtal där man i förhand inte kan veta var slutsumman blir.

Det verkar omöjligt att få plats hos kommunal dagmamma i Mönsterås kommun. Väntetiden är fyra månader och det förstår vem som helst att man inte kan tacka nej till en arbetsgivare i fyra månader för att man inte får den barnomsorg man önskar. I stället hänvisas föräldrarna till de privata familjedaghemmen.

I veckan meddelades att en av de kommunala dagmammorna troligen sägs upp till hösten. Hon har varit anställd i kommunen i tjugo år, men är ändå den senast anställda. Anledningen till att hon sägs upp är minskat behov av kommunala familjedaghem. Idag har vi nio kommunala dagmammor. Behovet till hösten utifrån dagens önskemål visar på ett behov av sju kommunala dagmammor.
- Det vi kan göra är att erbjuda henne ett privat avtal och då kan föräldrarna fortsätta att ha barnen där.
Patric Petersson, c, ordförande barn- och utbildningsnämnden i Barometern 16 april 2007
Va? Finns det ett behov av privata dagmammor men inte ett behov av kommunala dagmammor, eller vad menar ordföranden?

Till saken hör att riksgenomsnittet är 5,1 barn per dagmamma. Men i Mönsterås har vi 6,9 barn per dagmamma.
Det finns en koppling mellan stora barngrupper och en rörig uppväxt, understryker Tomas Jonsson.
Östran/Nyheterna 21 april 2007
Om barngruppernas storlek och hur den pedagogiska verksamheten fungerar har jag ställt frågor till nämnden om tidigare. Då utifrån en rapport från Skolverket om konsekvenserna av stora barngrupper.

Inför valet i höstas var alla partier överens om att minska barngruppernas storlek. Det går stick i stäv med förslaget som centern i Mönsterås med stöd av folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna beslutade om vid barn- och utbildningsnämnden i onsdags. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Andra bloggar om: , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det luktar svågerpolitik till förbannelse!

Mikael.R.Nilsson sa...

jaha det verkar banne mig som ni i oppositionen lär få mycke att göra med en sådan majoritet

tomasrj sa...

25 år med samma kommunalråd har bäddat för svågerpolitik. Det finns massor att jobba med i opposition.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Här har vi ett mycket tydligt exempel på vad vi i Vänstern på egen hand argumenterade för här i Kalmar, nämligen NEJ till privata familjedaghem. Här får en kommunal dagbarnvårdare sparken medan man betalar privata företag för en verksamhet som man inte kan sätta någon kvalitetsstämpel på överhuudtaget. Snacka om okontrollerat pengaflöde! Men i Kalmar ställde s och mp upp på den idiotin.

Svågerpolitik luktar riktigt illa i alla sammanhang. Det här var ännu ett stinkande exempel. Fy!