lördag 6 september 2008

Dåligt väder på helgerna är inte en slump


När jag vaknade upp denna lördag så hörde jag regnet smattra mot taket. Det var ingen idé att dra upp rullgardinen, jag visste redan vad som väntade där utanför. Och i Svenska Dagbladet kan jag nu se att det inte är någon slump. Vädret är rent statiskt faktiskt sämre i veckosluten!

Det intressanta här är att veckan är skapad av mänsklig kultur. Veckan har inget att göra med jordens rotation eller avståndet till solen eller månens läge. Veckans sju dagar är ett påhitt av människan.

Den enda rimliga förklaringen till att temperaturen statistiskt sett är 0,05 grader kallare på helgerna, jämfört med veckans medeltemperatur, måste därför vara människans påverkan.

Under arbetsveckans fem intensiva dagar så går industrier för högtryck, transportföretagen bränner tusentals ton med olja. Vi som arbetar åker till och från våra jobb. Utsläppen sker i huvudsak under måndag-fredag och partiklarna påverkar vädrets cirkulationsmönster. Under veckoslutet får sedan inte bara arbetare, utan också naturen vila ut och försöka återhämta sig inför kommande veckas utmaning.

- - - - -
För övrigt blir jag alltid lika irriterad på bilister som inte håller hastighetsgränsen. Särskilt de som har miljöbilar och kör för fort. Miljöbilar som körs för fort är lika stora miljöbovar som vanliga bilar som framförs i laglig hastighet.

För övrigt delar jag Jinges synpunkt angående Pirate Bay och Arbogamorden. Och Foto-Lasse har skapat en sten. Svensson har läst en artikel om Sveriges nya maffia.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Apropos väder: Visst är det en stor skillnad mellan västra och östra Sverige?

Östra Sverige har fler soltimmar och det regnar nästan aldrig på morgnarna (då molnen är på väg från Nordsjön/Atlanten österut över Smålands högland) och sedan på kvällen så regnar det. Kanske var det därför som soligare Mälardalen kom att gynnas befolkningsmässigt före regnigare västkusten? Åtminstone i Uppland tyck det alltid som att det regnar vid femtiden kring arbetsdagens slut men aldrig på förmiddagar.

Slutsatsen blir: Är man morgonpigg och gillar sol bör man bosätta sig på östkusten, gillar man vackra kvällar och solnedgångar bör man bo på västkusten.

Björn Nilsson sa...

Om man förlängde varje helg med ett par dagar kanske det skulle vara bra för klimatet? Då kunde folk få sitta inne och titta på regnet inte bara lördag-söndag, utan kanske hela tiden fredag-måndag. I stället för att springa omkring och sprida en massa olämplig värme omkring sig!

Bert Bodin sa...

Tänk - Det där har jag alltid anat. Men aldrig vågat framföra, eftersom man då blir betraktad som kverulant och gnällspik.

(Du åker in under "Veckans citat" hos mig.)