torsdag 30 oktober 2008

Jordens befolkning lever över sina naturtillgångar


Idag skriver tidningarna om de mänskliga fotavtrycken i världen, en undersökning från Världsnaturfonden (WWF). SvD, AB.
– Vi överförbrukar jordens resurser med 30 procent. På ett år förbrukas det som jorden behöver ett år och tre månader för att återskapa. Om alla skulle leva som svenskarna skulle vi behöva tre jordklot, säger Carina Borgström-Hansson, projektledare ekologiska fotavtryck på WWF.
Ur pressmeddelandet från WWF
Kartan här ovanför är intressant tycker jag. Jag tycker mig ana att de rödaste länderna har den starkaste tillväxten. Exempelvis Kina och Indien är knallröda. Vem är det som exploaterar de länderna idag? Just det, västvärlden!

Den här rapporten bekräftar egentligen bara klassamhället sprunget ur kolonialismen och grundat på den imperialistiska marknadsekonomin.
Kina har fyrdubblat sitt fotavtryck sedan 1961. Precis som européerna använder kineserna nu dubbelt så stor yta som sitt eget territorium för att upprätthålla sin konsumtion.
Ur pressmeddelandet från WWF
Det finns många siffror att gotta sig åt. Det behövs 2900 liter vatten för att tillverka en t-shirt. (Själv räknade jag nu till 42 t-shirts i min garderob. Jag är i högsta grad medskyldig.) För att tillverka 1 kg kött krävs 15500 liter vatten.

I genomsnitt förbrukar hela jordens befolkning motsvarande 2,7 hektar per person. Men tar man hela jordens yta och delar på jordens befolkning så finns det bara 2,1 hektar tillgängligt.

Idag förbrukar varje kines i genomsnitt 2,1 hektar. Men Kina moderniseras snabbt och har en stor befolkning och lär snart vara uppe i västvärldens siffror. Samma sak med Indien.

Ekonomi och ekologi kommer från grekiskan. Liten ordkunskap:
eko oikos = hus (jordklotet)
logi logos = förnuft eller förstånd
nomi nomos = lag eller förvaltning

Man kan säga att ekonomen förvaltar världen medan ekologen försöker förstå dess funktioner. Men som Hoffmeyer noterade i Flykten från de levande 1975 så har pengarna under kapitalismens tidsålder spelat en större roll än kunskapen om den värld som ska förvaltas.

Stig-Björn Ljunggren skrev för snart tio år sedan
i imperfekt om miljörörelsens uppvaknande i början på 1960-talet; att det var ett resultat av att "det industrialiserade samhället höll på att dränka sig själv i sin egen skit". När man läser Världsnaturfondens rapport om mänskliga fotavtryck så är det dags att återanvända Ljunggrens historieskrivning. Men denna gång i presens.

- - - - -
För övrigt noterar These Exiled Years att småskaligt och lokalt är ett måste om vi ska klara oss. Och Ilona och Jinge reagerade på samma vis som jag när sidan fyra bläddrades fram i dagens SvD och jag tänker "härskarteknik".

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

Ett tips, kolla in den här länken med många kartor i ovanliga format: http://www.worldmapper.org/index.html#
De kan ge nya perspektiv på världen.