Sveriges Radio har tittat närmare på skoltoaletter. Det här är en viktig fråga. Det är alldeles för många barn som inte går på toaletten under skoldagen utan håller sig tills de kommer hem.
Orsaken är, enligt min erfarenhet, inte att toaletterna är ofräscha, utan att eleverna inte känner sig trygga på toaletten. När nya toaletter byggs är det därför viktigt att det finns ett förrum innan själva toaletten så att eleven kan få vara på toaletten utan att någon står utanför och rycker i dörren. Idag ser jag ofta hur det står en kompis utanför toalettdörren som trygghet för den som är inne på toaletten.
Bland annat har Sveriges Radio undersökt om skolorna har tillräckligt många toaletter i förhållande till antalet elever. Enligt Arbetsmiljölagen ska det inte finnas fler än femton elever per toalett.
Med tanke på lokalutredningen som genomförts i Mönsterås och där avsikten var att öka antalet elever på Parkskolan så är det intressant att se att skolan redan idag har 26 elever per toalett. Då känns det bra att man nu slopat tanken på att skolan skulle få ytterligare nästan tvåhundra elever från Krungårdsskolans högstadium. På Krungårdsskolan idag går det 17 elever per toalett.
- - - - -
Andra bloggar om: skolan, skolpolitik, toaletter, arbetsmiljö, samhälle, mönsterås
2 kommentarer:
Med FASA minns jag mellanstadiets äckliga toaletter! Halva träringar på själva toalettstolen och bakelitklumpa i kedja att dra i, som spolanordning.
I högstadiet var det bättre och just ett sånt där förrum, som du skriver om.
Jag hade en bästa kompis som vägrade att uppsöka skolans toaletter och varje dag när vi gick hem från skolan, just när vi närmade oss hennes hem, började hon huka och hålla sig för att inte kissa i byxan ..-)
Elisabet: Jag har elever idag som kniper hela dagen. Det är förfärligt!
Skicka en kommentar