söndag 28 augusti 2005

Tjänstemän känsligare än arbetare?


Existensiella frågor skulle skapas hos de tjänstemän som tvingas flytta från Stockholm ut på vischan, säger Tjänstemannaförbundet, TS, taleskvinna till Ekot. Det kan vara familjesjäl, barn i skolan, att frun eller maken har jobb. Tillsammans innebär detta stora tragedier för varje tjänsteman. Många som har vigt sig själva och sin kompetens för sitt jobb blir nu arbetslösa.

Har inte katastrofen varit lika stor när alla fabriker lagts ned, eller slagits ihop med andra fabriker i landet, eller flyttats utomlands och tusentals arbetare blivit arbetslösa?

Många av fabrikerna har lagts ned trots att de fungerat bra och gett vinst - precis som med myndigheterna i Stockholm.

Det ska bli spännande att se om det blir ändrig på flyttplanerna efter personalens kritik. I så fall kan man bara konstatera att tjänstemän är känsligare än arbetare, eftersom arbetarna hunsats utan fjäsk.

Varför inte befria Tjockhults tjänstemän! Släpp ut dem på grönbete! Låt dem få se solen! Låt dem också få se att vi här ute på vischan inte har någon tunnelbana. Att bussarna inte går flera gånger i timmen. Att bensinen kostar lika mycket här. Att maten är dyrare och utbudet och kvalitén sämre.

Låt dem få se att vi på vischan lever ett harmoniskt liv, utan att springa benen av oss. Att vi ger myndigheterna långfingret och klarar oss själva, trötta på urbaniseringspolitiken som hittills helst velat lägga ner hela landsbygden och tvångsförflytta alla till Tjockhult. Men nu blåser andra vindar.

2 kommentarer:

tomasrj sa...

Jag är ju själv tjänsteman. Mina första sju år i arbetslivet var jag fabriksarbetare, så jag kan förstå båda sidorna.

Tjänstemannens arbetsmiljö och arbetsuppgifterna uppväger att man aldrig riktigt är ledig. Arbetstiden är något flytande och man är egentligen aldrig riktigt ledig.

Fast jag förstår inte motståndet mot landsbygden. Och det är egentligen en större fråga - dagens teknik skulle ju göra att man inte behövde finnas i Stockholm!? Men ändå fortsätter urbaniseringen.

Anonym sa...

Your blog is great I'm sure you'd be interested in a new millenium lifestyle Learn About a new millenium lifestyle