tisdag 4 april 2006

Bush - ett tragiskt emigrantöde

George Bush verkar vara den senaste i raden av tragiska emigrantöden. Eller mer korrekt, han är det tragiska resultatet av ett emigrantöde.

Nu verkar också finnarna vilja ha del av Bushs gener - och för min del kan de gott få hela släkten - så slipper vi skammen av att ha avlat fram detta monster.
Vilka var det som emigrerade till det nya landet? Jo, det var de som inte kunde foga sig i Europa; själssvaga, egocentriska och tokiga. På samma vis som de förtrycktes i Europa, förtrycker de nu själva svarta, muslimer, fattiga och oliktänkande.
Jo, så där skrev jag i en insändare i slutet av 2003, upprörd över amerikanarnas framfart i Irak. Och det var inget bra skrivet, det vet jag. "Min farfar var inte tokig!" sa en uppenbart sårad man, som av föräldrarna nekades att följa med sin farfar då denne emigrerade till landet i väster. Jag fick be honom om ursäkt.
Jag försökte hitta orsakerna till USA:s handlingar i historien. Men för att spetsa till texten gjorde jag några orätta förenklingar om människorna som emigrerade till Amerika.
Det räcker med ett och endast ett exempel som avviker för att fälla en generalisering. Det har jag lärt mig i matematiken. Men jag kan ändå inte släppa tanken på att det skulle finnas ett samband?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Man har visst förträngt vad USA gjorde för oss i europa under 2:a världskriget. Man kan ju undra hur det sätt ut om Hitler hade fått styra.

Tomas Jonsson sa...

Menar du då 91.000 människor dog i Hiroshima, eller de 36.000 som dräptes i Nagasaki? För att inte tala om alla strålskadade som dött i cancer.

Naturligtvis ursäktar det USA:s handlande i Vietnam då 65.000 civila dog av amerikanska bomber. USA:s insats under Andra världskriget rättfärdigar självklart revolutionen i Dominikanska republiken 1965, statskuppen i Chile 1973, amerikanska invasioner i Libanon och Panama på 1980-talet och i Irak under 1990-talet och 2000-talet liksom Kosovo och Afghanistan.

Förlåt att jag inte tänkte på det fina amerikanska insatserna under Andra världskriget.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Att USA deltog i andra världskriget på den segrande sidan är ju ställt utom allt tvivel. Att de amerikanska insatserna bidrog till att Tyskland och Japan led nederlag är lika klart. Dock är frågan om USA gjorde det för oss i Europa inte lika lätt att besvara. Kan man möjligen ha drivits av något annat skäl? Kanske?