Naturligtvis missade jag tevesändningen av Dokument inifrån som handlade om vänsterpartiet och "vänsterspöket". Men en av fördelarna med webben är ju att man kan se programmen i efterhand. Därför finns programmet här.
Min spontana reaktion är att det var en väldigt rättvis skildring. Det är på det här sättet som jag upplevt hela upprinnelsen till det så kallade "sönderfallet" av partiet. Egentligten är jag så himla trött på debatten om "förnyare" och "kommunister".
Och som till och med Lönnroth medgav i programmet; nån kommunism handlar det inte om, utan snarare nån slags socialdemokratisk 70-talspolitik grundad på Keynes idé. "Och Gunnar Sträng var ju knappast kommunist" som berättarrösten underfundigt konstaterade i programmet.
Och de som kallats "förnyare" propagerar ju knappast för något nytt, utan det är gammal borgerlig politik. Det nya är att den borgerliga politiken genomförs i vänsterpartiets namn - trots att det inte finns en bokstav i partiprogram eller valplattform som stöder detta. Därför blir det naturligtvis irritation och debatt.
6 kommentarer:
Instämmer. Det var ett program där man faktiskt tagit reda på hur det ligger till, inte bara följt efter all annan rapportering. Kul!
Det var nog den bästa granskning vi kunde få. För en gångs skull: Tack SVT!
Man ska granska rättvist och konstruktivt och de tytcker jag man gör i detta fall.
Har ännu inte sett programmet, men hoppas givetvis att det är så sakligt som möjligt. Problemet inom Vänstern är ju annars er tendens att, som du gör i ditt inlägg, klassa alla som inte följer den egna linjen för "borgeliga"! (Vilket får dessa att se rött och så är bråket igång!)
Och det var Henrik Tröst som skrev ovanstående!
Det var tur du skrev ditt namn Henrik, då ska jag bara vara lite spydig ;-) Din kommentar rättfärdigas av att du inte sett programmet...
Den ledande moderaten i Fagersta får i programmet frågan om han ser nån skillnad i Stig Henrikssons politik eller den borgerliga politik som han själv bedriver i kommunen. "Nej" svarar han. Därav min mening att det är "borgerlig" politik.
Skicka en kommentar