onsdag 5 april 2006

Giftigt ämne i DN fullkomligt ogiftigt i läsk


Redan på Dagens Nyheters första sida upptäcker jag en lek med fakta. Högst upp står att läsa "Giftigt ämne upptäckt i läsk". Det låter ruskigt.

Men sen när jag läser artikeln så förstår jag att det var nyhetstorka igår på Dagens Nyheters redaktion. För det "giftiga ämnet" förekommer i så låg dos att det är fullkomligt ofarligt såvida man inte tänker dricka väldigt, väldigt mycket läsk under en och samma stund.

Ett värre gift i läsk, som inte alls belyses i artikeln, är sackaros. På diabetiker är det rent av ett direkt dödande gift genom att blodsockernivån skjuter i höjden. Dessutom leder det till folksjukdomen fetma som i sin tur leder till hjärt- och kärlsjukdomar som i många fall är direkt dödande sjukdomar. Sackaros kallas vanligen för "socker".

För övrigt kan alla ämnen betraktas som giftiga om de förekommer i för hög koncentration. Vatten och syre är direkt dödande ämnen i för höga koncentrationer. Men i rätt koncentration så är det högst nödvändiga ämnen för vår överlevnad.

Bensen är inget schysst ämne i höga koncentrationer. Men de uppmätta värdena i läsk ger ingen större anledning till oro. Blir man sjuk av att dricka läsk garanterar jag att det snarare beror på sockret än på bensenen!

3 kommentarer:

Birgitta Axelsson Edström sa...

Ja, visst är det nyhetstorka och visst görs det högst subjektiva bedömningar av vad som är viktigt att skriva fram!

Jag drar mig till minnes ett giftlarm angående vissa vinsorter för ett par år sedan. Något, jag minns inte vad, hade orsakat att ett mycket giftigt ämne, jag minns inte vilket det var heller, hade läckt ut i Systembolagets sortiment av vinbuteljer. Plötsligt var rödvin giftigt! En läkare som skulle redogöra för effekter och symptom avslutade dock med att säga att det aktuella giftämnet dock var försumbart om man jämförde med den normala alkoholkoncentrationen i vin...

Ja, så kan det vara här i världen!

bert sa...

Skräck säljer!

Tomas Jonsson sa...

Tydligen krävs det att man pimplar i sig 17 liter läsk dagligen för att bensenen ska skada kroppen. Vid det laget har man fått i sig fem kilo socker...