lördag 29 april 2006

Republik bättre reklam för Sverige

Nu när kungen fyller sextio så görs kravet på republik osynligt. Nu är det fest och royalism som gäller. Folkopinionen är aldrig konsekvent utan följer helt irrationellt medias rapportering. Därför hörs kraven på republik bara när kungen gör bort sig - vilket sker åtminstone nån gång varje år. Alla övriga dagar, då kungen inte märks nån annanstans än i skvallerpressen, verkar alla nöjda.

Dagens kung har sina rötter hos Gustav Wasa som tog makten genom att störta Kristian Tyrann 1521. Sedan dess har vi förädlat inaveln i kungahusen. Resultatet av misslyckade parningar har fått ett ansikte i det som vi kallar statschef. Och kom inte och påstå att kungen eller drottningen saknar makt. Hovet väljer naturligtvis noggrannt ut var kungaparet ska synas. Kungaparet har alla möjligheter i världen att fälla någon liten kommentar som får politiska konsekvenser. Och den möjligheten tar de. (Kungen t ex om sälar och kärnkraft. Drottningen t ex om abort.)

Igår cirkulerade nyheten att "kungen är otroligt allmänbildad". Skam vore väl annat efter alla dessa år och alla dessa miljoner som plöjts ner i monarkin. Men han är ändå inte mer allmänbildad än att han inbillade sig att Brunei skulle vara ett öppet samhälle.

Nej, efter självmålet
om sparvarna som aldrig skulle komma flygande in i munnen om man inte själv hjälpte till... uttalat av en man som fötts till ofattbar rikedom. Efter det självmålet fanns faktiskt en majoritet i riksdagen för att avskaffa monarkin. Men förutom enstaka riksdagsledamöter så är det är bara vänsterpartiet som aktivt driver frågan riksdagen. Inom socialdemokraterna talas det till och med om att stryka raderna i partiprogrammet om monarkins avskaffande.

En demokratiskt tillsatt statschef skulle vara ett betydligt bättre föredöme för Sverige än dagens förlegade och odemokratiska system som grundlades genom den kupp som genomfördes år 1521 av kungens farfars farfars farfars farfars farfars morfars farfars morfars farfars farfars far Gustav Wasa.

1 kommentar:

h4xx-Karl!! sa...

Ledsen, men Sverige har bytt kungaätt både en och två gånger sen Gustav Vasas tid.