lördag 10 juni 2006

Trist att Systembolaget backar

Ursprungsmärkningen på Systembolagets viner har de senaste veckorna skapat en hel del uppmärksamhet. Efter kritik väljer nu Systembolaget att ta bort ursprungsmärkningen.

Det hela handlar om några koscherviner. Vinet produceras på Golanhöjderna. Området är ockuperat av Israel som hävdar rätten till området. Men enligt FN och folkrätten tillhör området Syrien. Således ursprungsmärkte Systembolaget vinerna med "Israel - ockuperat syriskt område."

Från början löd märkningen
enbart "Israel", men efter kritik ändrade Systembolaget märkningen. Men då reagerade det pro-israeliska etablissemanget som tydligen inte respekterar FN och folkrätten.

Systembolaget klarade inte att stå emot
kritiken utan tar nu helt bort ursprungsmärkningen. Det är delvis förståeligt, men beklagligt. Systembolaget tog hjälp av Utrikesdepartementet efter kritiken mot "Israel"-märkningen och lade då till frasen om "ockuperat syriskt område".

Systembolaget har alltså handlat helt i linje med FN och UD. Israel reagerade, och våra borgerliga politiker envisades med att veta bättre än FN och efter dessa politiska påtryckningar backar nu Systembolaget.

Att följa FN är inte politik eller att ta ställning. Men att följa politiska påtryckningar är att ta politisk ställning!

1 kommentar:

bert sa...

Tycker det är ett ryggkrökande utan like. Systemet borde skämmas. Liksom Israel.