Nu börjar jag få riktig rutin på presskonferenserna. Sedan mitten av mars har jag arrangerat 10-15 pressträffar. Samtliga har gett bra utdelning.
Som den idag. Jag hade bjudit in pressen till den landstingsägda folkhögskolan i Skogsby på Öland. På plats fanns vänsterpartiets lokala kommunpolitiker som tillsammans med vårt landstingsråd pratade om hur äldrepolitiken kan förbättras. Tre tidningar kom idag och det blev ett bra samtal och det är bara att hoppas att det blir fina artiklar också.
Utgångspunkten var något som vi kallat handslaget, eftersom det handlar om konkreta saker som våra politiker i landstinget och kommunen gemensamt ska arbeta för. Totalt är det sju punkter.
En punkt handlar om en gemensam organisation så att människor inte hamnar mellan stolarna. Äldrevård kostar och de gamla ska inte behöva slåss mot kommuner och landsting som träter om vem som ska stå för fiolerna.
En annan punkt handlar om geriatrisk kompetens. Geriatrik är kunskap om åldrandet och åldrandets sjukdomar. Alla blir äldre och det ska inte vara skämmigt att bli gammal och sjuk. Därför måste det finnas läkare med geriatrisk kompetens inom primärvården!
Men det vore ju kul om det utåtriktade arbetet också gav utslag i opinionsmätningarna. 5,5 procent i maj 2006 (pdf) blir man ju inte jätteglad över. Tyvärr har vi legat där sedan 2003. Men felmarginalen är nästan lika stor, så man kan ju hoppas att det i verkligheten är tio procent!
Samtidigt: I SCB:s undersökning inför valet 2002 fick vi i majundersökningen stöd av 11 procent av väljarna. I november var siffran 13 procent. Valresultatet gav oss dock bara 7,2 procent i riksdagsvalet. Man ska nog helt enkelt inte fördjupa sig alltför mycket i statistiken, utan gilla läget, arbeta arslet av sig och hoppas på det bästa!
6 kommentarer:
Allt för mycket statistik idag - blir som en tävling - man måste få bra i opinionsmätningarna inte i valen. Vilket syfte fyller egentligen valundersökningar? Att partierna kan utvärdera sina strategier? Dte kan man väl göra i valen - känns mer som något att tjäna pengar på och inget som egentligen hör till demokratin.
Det enda som gäller är det som sker i valet och man ska inte rösta efter vad som är populärt utan vad man tycker är rätt!
Tyvärr har rent personliga säker väldigt stor betydelse idag. Reinfeldts trevliga framtoning är bra för moderaterna. Lövdéns svamlande förklaring om sin bostadsrätt är dåligt för socialdemokraterna. Anna Sjödins nattklubbsaffär är negativ för sossarna och så vidare.
Men vad är relevant för vljarna? För många människor är det relevant vilken framtoning partiledaren har. För dig och mig kanske det inte är så. Tyvärr måste man acceptera detta, fast vi ogillar det.
Lite "hemma-hos-reportage" och deltagande i några lekprogram i teve vore bra för opinionen. Gudrun var bra på det och det gav vänsterpartiet tolv procent 1998.
Läkare med geriatrisk kompetens inom primärvården ..., tanken är god, men jag har en bestämd känsla av att just sådana läkare inte har särskilt hög status inom sin egen yrkeskår.
Tanken är god.
Distriktssköterskor vore minst lika bra .., det där med läkarnas kompetens ger jag egentligen inte så mycket för .. annat än möjligen vid medicinering, knappt det.
Distriktssköterskor ser ofta hela biten på ett annat sätt, det är min egen erfarenhet.
Och det var ju en utvikning som, som alltid, skuttade iväg ..
Eftersom allt fler äldre kommer till vårdcentralerna så finns där ett behov av kompetenta läkare. Idag tvingas man istället remittera patienterna till sjukhus där den geriatriska kompetensen finns.
Jo, men det förstår jag Tomas, men hur få specialistläkare till alla vårdcentraler, det är ju en omöjlighet, - det finns ju knappt läkare så det räcker som det nu är -?
Problemet för landsbygden är att läkarna inte vill vara här när de kan vara på privata vårdcentraler som betalar bättre.
Resultatet har blivit att landstinget tvingas anlita stafettläkare som kostar 30.000 kronor i veckan. Så mitt recept är "ingen privat vård" eftersom det bidrar till fördyrad sjukvård.
Skicka en kommentar