söndag 11 juni 2006

Vita medelålders män leder förtrycket


Under helgen har vänsterpartiet arrangerat Marxistiskt forum på Ölands folkhögskola. Under söndagen handlade det bland annat om kön, sociala skikt och klasser. Mia Fällström, genuspedagog, höll en mycket intressant föreläsning som öppnade upp ögonen.

Visste du att
- 51 procent av jordens befolkning är kvinnor
- 75 procent av allt arbete i världen utförs av kvinnor
- 10 procent av alla världens löner går till kvinnor
- 1 procent av allt ägande tillhör kvinnor

Detta innebär att i ett kapitalistiskt system så är kvinnor absolut underordnade männen. Materialismen förtrycker kvinnor!

Mia talade om maktcentrumsmodellen som syns på den klickbara bilden här ovan. Makten finns i centrum där mannen alltså finns. Maktcentrum talar om vad som är normalt. Utanför detta maktcentrum finns kvinnorna som en underordnad grupp. På samma sätt återfinns kapitalägare i maktcentrum, medan arbetare finns utanför och arbetslösa ännu längre ut.

Medelålders, vita och heterosexuella finns i maktcentrum medan icke-vita, barn och åldringar finns utanför tillsammas med bögar och lesbiska och funktionshindrade och andra mer frivilligt avvikande som punkare eller piercade människor som ser lite underliga ut (för att inte tala om Lasse Ohly som har varit kommunist!)

Maktcentrumsmodellen återfinns även i rättssalen. En person som tillhör maktcentrum har större trovärdighet än den som befinner sig utanför.

Undertryckta grupper försvarar sig ofta genom att säga sig tillhöra den normativa gruppen i maktcentrum. "Nej, nej, jag är inte homosexuell utan gift och har barn!" Genom att säga sig tillhöra normen så pekar man ut den undertryckta gruppen som avvikande och på så vis tillhör man den förtryckande gruppen.

På samma sätt är det inte ovanligt att olika förtryckta gruppen förtrycker varandra. Arbetare förtrycker bögar. Gamla människor förtrycker svarta människor. På så vis är förtryckaren med och stärker maktcentrum och talar om vad som är "normalt" och accepterat!

Rasister och fascistiska grupper återfinns alltid i maktcentrum! Där återfinns också exempelvis oljebolaget Shell som under ryska revolutionen gick hårt fram mot arbetarna. Ett halvsekel senare var man lika hårdför mot de svartas kamp i Sydafrika.

För att kunna förändra detta patriarkala samhälle gäller det för alla undertryckta grupper att ställa upp för varandra i kampen. Endast genom att respektera undertryckta grupper kan man skapa ett jämlikt och jämställt samhälle!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Frågan är bara varför man skall kämpa för kvoteringar in i styrelserummen m.fl. Jag bryr mig verkligen inte om direktörerna är män eller kvinnor, utsugen blir man ju i vilket fall.

Feminist skulle jag aldrig kalla mig, jag behöver inte hitta på särskilda begrepp bara för att jag inte är sexist, rasist, osv. Framförallt är feminism utan klassanalys värdelöst, det sista missade framförallt dårarna inom F! som tror att patriarkatet innebär en struktur som måste läggas ned.

Tomas Jonsson sa...

Det var också detta som diskussionen efter Mias föreläsning kom att handla om.