lördag 22 juli 2006

Feminism och kvinnomisshandel

Dagens Nyheters ledarsida saknar som vanligt kontakt med verkligheten. Ibland blir det riktigt pinsamt. Som idag till exempel.

Dilsa Demirbag-Sten raljerar i ett stick över Gudrun Schyman och Margareta Arvidson. Den senare är hoppfull inför utvecklingen medan Schyman inte känner att det hänt någonting. Förtrycket fortsätter och kvinnornas situation har inte förbättrats.
Jag kan inte låta bli att fundera över vad som ger henne kraft och energi att kämpa om det ändå inte leder nånstans.
Dilsa Demirbag-Sten, DN:s ledarsida
Nej, så kan man naturligtvis se på det. Det är tur att alla inte tänker så, för i så fall hade vi stått kvar på stenåldern och hjulet hade aldrig blivit uppfunnet...

Jag skulle rekomendera Dilsa att bläddra fram tre blad i tidningen till rubriken "Ny metod ska hindra misshandel". Där berättas att det förra året gjorde 24.097 anmälningar om misshandel mot kvinnor över femton år. I 75 procent av fallen så är våldsverkaren en nära anhörig (pojkvän, sambo eller make).

I Uppsala län följde polisen upp 405 misshandlar där partnern var våldsverkaren. Det visade sig att i en tredjedel av fallen har misshandeln upprepats minst en gång inom ett år!

Polisen har efter en kanadensisk metod utvecklat SARA-modellen som är en checklist med olika metoder för att förebygga upprepad misshandel. Tyvärr är det ännu bara en bråkdel av polismyndigheterna som använder denna metod.

Så Dagens Nyheters ledarredaktion kan ju fortsätta att blunda för våld och förtryck mot kvinnor. Men som medlem i ett feministiskt parti tänker jag fortsätta att kämpa!

Inga kommentarer: