tisdag 15 augusti 2006

Feta, undernärda och rika

För första gången finns det fler överviktiga än undernärda människor på jorden. Omkring 0,8 miljarder människor är undernärda och ungefär 1 miljard människor är överviktiga.

Antalet överviktiga ökar snabbt. Denna grupp lever i rik stadsmiljö och i fattiga länder på landsbygden. Bland annat kineserna byter säd mot kött och rör sig allt mindre.

Professor Barry Popkin som presenterade viktstatistiken vid en konferens för jordbruksekonomer igår, föreslår att frukt och grönsaker ska subventioneras för att uppmuntra nyttigt ätande.

Det håller jag med om. Den som bara äter kött kräver nästan sex gånger mer mark för sin försörjning än vad en vegetarian gör. Tyvärr borde då också kött vara sex gånger dyrare än frukt och grönt - men så är det inte. Eftersom dessutom 85 procent av energivärdet försvinner i varje steg i en näringskedja så slösas det jäkligt mycket med energi.

Exempelvis fångas fisk som mals ner till fiskmjöl som ges till kycklingar. Ett ton fisk räcker till 5000 portioner. Men om det ges till kycklingar så kommer det i slutänden i bästa fall bli 750 portioner kycklingkött.

2 kommentarer:

bert sa...

Utvecklingen är skrämmande på detta område. Vi utvecklar och förädlar till döds och kommer längre och längre från den föda som vi är skapta för. Genmodifiering och andra påhitt för att maximera vinster.

Nej - sänk moms på nyttigheter och fördubbla den på rena onyttigheter. Läsk skulle t.ex. kunna kosta minst 3-4 gånger så mycket som idag.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Det är ju det jag säger- ÄT VEGETARISKT!
;-)