Frågan är inte om människovärdet är viktigare än vinstintresset utan om det finns problem som skulle bli löst genom ett förbud mot en driftsform där vinst kan gå tillbaka till ägarna.Idag berättar samma tidning att läget är ovisst för 61 Malmöelever sedan den fristående gymnasieskolan Didaktus nu lagts ner i stor hast. De 61 eleverna har gått ett eller två år på skolan men har nu ingenstans att ta vägen.
Johannes Åman i Dagens Nyheter
Det är kommunens ansvar att lösa detta och med tanke på den extremt korta tid vi har på oss går det bra.Se där fick Johannes Åman svar direkt. Ett problem mindre direkt om det aldrig funnits någon vinstdrivande friskola. Nu får kommunen gripa in och försöka reparera det privata misslyckandet.
Matz Nilsson, utbildningsdirektör i Malmö
Friskolan Didaktus har gått back med 14 miljoner. Det blev ingen profit. Men 14 miljoner kanske är en fingervisning om hur mycket skolan borde få kosta.
Och för elevernas trygghet verkar det klart bäst om skolan drivs i offentlig regi. Då är alla delägare i skolan och alla över arton år kan också vara med och bestämma inriktningen genom val vart fjärde år. Vård, skola och omsorg ska inte skötas av privata aktörer - det är min fasta övertygelse. Jag är lika fast övertygad om att verksamheterna blir bäst om personalen får större inflytande över arbetet.
Nog har det letats efter den där skolan där profithungriga ägare suger ut sina elever. Men ingen har hittats.Nä, här lyckades inte de profithungriga ägarna suga ut något innan de insåg att det kunde bli riktigt dyrt. Eleverna känner sig nog dock rätt blåsta och kanske till och med utsugna?
Johannes Åman, DN
1 kommentar:
Snart sagt varje kommun har drabbats av friskoleeländet och de ekonomiska konsekvenser det för med sig.
Jag har skrivit på samma tema: http://ahlkvist.blogspot.com/2006/08/friskolor-r-dyra-fr-kommunerna.html
Skicka en kommentar