söndag 19 november 2006

Alliansen svek löfte om extra tusenlappen

Kommer ni ihåg Reinfeldts löfte om tusen kronor mer i plånboken som i partiledarutfrågningen krympte till 500 kronor.
Med Fredrik Reinfeldt som statsminister får du:
• Sänkt skatt med 1000 kr för alla. Det ska löna sig att jobba.
• Mer pengar i plånboken för låg- och medelinkomsttagare.
MUF:s hemsida
Nu visar en utredning från Riksdagens Utredningstjänst (RUT) hur det blir. Där konstateras att skatten sänks med 43 miljarder kronor för de som har arbete, fastighet och förmögenhet. Samtidigt så tillförs statskassan 17,5 miljarder kronor som betalas av pensionärer, sjukskrivna, föräldralediga och arbetslösa.

Den som tjänar upp till 15.600 kronor i månaden får 30-70 kronor mer i plånboken varje månad. För den som tjänar 20.000 blir det omkring 320 kronor. Det är långt från den utlovade tusenlappen.

Den som tjänar 35.000 eller mer i månaden tjänar mest på moderaternas politik. Dessa personer kan räkna med 840 kronor mer varje månad.

Det finns några saker som man kan lägga till. I dessa beräkningar ingår inte den slopade avdragsrätten för fackföreningsavgiften. Det innebär minus hundra kronor varje månad. Plötsligt försvann det lilla plus som kunde skönjas för låginkomsttagare.

Ett annat intressant faktum är hur pengarna i reformen fördelas. Ungefär hälften av alla pengar delas ut till de tjugo procent som har högst inkomst - och då snackar vi om de som tjänar över 27.000 kronor i månaden.

Tolv procent av reformen hamnar hos dem som tjänar under 18.000 kronor i månaden. I den gruppen finns offentliganställda kvinnor inom vård och omsorg. Här finns också alla låginkomsttagare.
Vi vill att fler ska ha ett jobb. Därför vill vi sänka skatten för alla, men allra mest för de som tjänar lite och därför behöver det bäst. Det handlar om tusen kronor mer i plånboken varje månad för alla som jobbar.
Reinfeldt med flera i en insändare 16 september
Med Reinfeldts löften från valrörelsen i färskt minne kan jag inte tolka det på annat sätt än att regeringen för en helt annan politik än den man gick till val på! Det hela är ett enda stort svek!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

5 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Detta var detta vi sa under hela valrörelsen. Men vem lyssnade på oss då. Nu ökar vänstersidan i opinionsmätningarna men nu är de ju försent. Men detta är skamligt de som Moderaterna genomför. mer ska mer ha och mindre ska mindra ha. Klassisk högerpolitik

Birgitta Axelsson Edström sa...

Moderaterna skyr inga medel för att förverkliga sin politik. Jag hoppas att väljarna kommer att minnas 2006 års valrörelse som full av medvetna lögner från högersidan. Då blir den nuvarande regeringens historia kort.

Men jag är ändå bekymrad för våra opinionssiffror. Varför går inte vi upp när s och mp gör det???

mammamia sa...

Jag tycker också att det är underligt att V inte ökar när de andra två gör det..
I detta valet röstade jag V,har aldrig gjort det innan..
Vet många andra som heller inte röstat V men som gjorde det i detta valet..
Är förvånad över att siffrorna var så pass låga..
Och dessutom är Lasse Ohly en bra politiker,hellre Lasse än Gudrun..

Kan det vara så att medias smutskastning av V har etsats fast i folks medvetande?
Och att de helt enkelt inte ids eller vill lyssna på vad V:s politik egentligen står för?

Birgitta Axelsson Edström sa...

Ja, en del av förlusten ligger nog där. Vi lyckades inte ta oss ur "kommunist"-debatten förrän det var alldeles för sent. Lasse hann inte ändra på bilden av sig själv.

Jag hoppas att vi lär oss tills det är dags nästa gång. För åtta år sedan kunde vi surfa på Gudrun och på ett högersvängande sosseparti. Nu måste vi jobba själva!

Anonym sa...

Fackföreningsavgifter är trots allt frivilliga. Det är som att säga att om du får 1000 kr mindre i skatt men sedan köper prylar för dessa 1000 kr extra, så har du inte fått någon skattesänkning.

Då är det du som ljuger.

Är det inte underbart att de som har spenderat fler år till utbildning och har stora studielån och färre år i arbetslivet äntligen får lön för mödan!??

Det vore ju för jäkligt om en vårdare som gått direkt till arbetslivet skulle få större skattesänkningar än en som verkligen har skulder och har investerat i sin egen framtid! Eller hur?