lördag 25 november 2006

Rottingmajoren saknar förtroende för unga

Nej, det blev ingen succé för utspelet från skolminister Jan Björklund om att avbryta försöket med möjlighet till elevmajoritet på gymnasieskolor. Kanske det beror på att Björklund, även kallad rottingmajoren eller skoltalibanen, slungade ur sig förslaget utan att ha kollat fakta och erfarenhet.

Sedan 1997 pågår försöket med elevmajoritet i skolornas styrelse. Ett trettiotal kommuner har nappat på idén och gett eleverna vissa ”ansvars- och
beslutsfunktioner”.

Försöket kom till efter en överenskommelse mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet, kristdemokraterna och centerpartiet. Men nu har kristdemokraterna och centern bytt åsikt efter en snärt från den moderata partipiskan.
Elever vill diskutera upplägget av undervisningen, men väldigt få är intresserade av att styra hela sin skola.
Rottingmajoren Jan Björklund
Det är alldeles uppenbart att Rottingmajoren inte talat med elever, lärare eller rektor på Ale-gymnasiet, för då hade han fått en annan bild:
Alla skolor borde ha en sån här elevdemokrati. Tack vare att vi har en så tät kommunikation glöms inga frågor bort. Det finns ingen anledning för oss att fatta några tokiga beslut, vi vill ju att elever och lärare ska få det så bra som möjligt.
En elev i lokala styrelsen på Ale gymnasium
En liknande bild finns från Njudungsgymnasiet där man haft elevstyre under fem år.

Kritiken mot Björklunds förslag om toppstyrning återfinns även bland moderater och från ungdomsförbunden kommer skarp kritik från exempelvis centerns ungdomsförbund.

Från fackligt håll har under veckan bland annat Lärarförbundets Eva-Lis Preisz hörts
Skolministerns beslut är ett uttryck för att vare sig lyssna på de berörda gymnasieskolorna eller att vilja ta reda på hur försöket slagit ut.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz
Skolminister Jan Björklund har skött den här frågan väldigt taffligt. Utan att kolla fakta så har han suttit i sitt skyddade kontor och plitat ihop sitt förslag om att avbryta försöket med elevdemokrati.

Skoltalibanens förslag säger rätt mycket om honom själv, nämligen att han inte har något förtroende för unga människor. Ja kanske inte ens för rektorerna och de lokala skolstyrelser som bestämt sig för att ge eleverna möjlighet att påverka sin skolvardag.

Till saken hör att det finns exempel som visar att motivation och prestation ökar hos elever som får vara med och bestämma. Elevernas inflytande är lagstadgat i skollagen och försöket med elevstyre ligger helt i linje med detta.

Dagens gymnasieskola är treårig. Eleverna hinner under gymnasietiden fylla arton år och är då myndiga och har rösträtt. De har då också möjlighet att exempelvis bli invalda i Sveriges riksdag. Men Jan Björklund menar att samma elever inte är mogna att sitta i den lokala styrelsen på sin egen skola. Hur går detta ihop?

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Vem är fövånad. Detta var en av de saker jag fruktade mest av allt vid en borgelig valseger. Att Jan Björklund skulle bli skolminister. Jag har lärt känna Jan Björklund som en hård och synisk skolpolitiker. Jag har aldrig sett han le alltså. Alltid mörka ögon med hård blick. Han vill styra skolan som en militärr läger där de finns minimal demokrati. Smeknamnet Rottingmajoren passar till Björklund. Men han inser inte att demokrati och elevinflytande är viktigt för att dels eleverna ska ha insyn i verksamheten och dels att skolungdomarna får lära sig om demokrati.

Anonym sa...

Vad kan man säga..INGET förvånar mig längre vad regeringen kan hitta på..

Att vara 16-17 år och bli behandlad som en idiot och barnunge är ingen höjdare,men rottingmajoren vill väl ha militärdisciplin överallt..
Börja med skolungdomar/barn så att de är "intrimmade" till att LYDA och att inte tänka självständigt,så blir de perfekta vuxna,som inte ifrågasätter någonting..
Det är nog enda vägen om alliansen ska ha väljare i framtiden..

Jag är stolt över ungdomarna på njudungsgymnasiet som protesterar!
Och jag är glad över att mina tonåringar går där.

Och tacksam till dig Tomas som skriver så bra och orkar hålla på :-)

tomasrj sa...

Tack Mammamia. Åh, kul att dina barn går på Njudungsgymnasiet, det visste jag inte. Jag såg reportagen från skolan i Smålandsnytt under veckan, vilket inspirerade mig att skriva.

Anonym sa...

Varsågod! ;-)

Anonym sa...

Det Jan Björklund gör är att driva upp födelsetalen i Sverige!

Hur ligger detta till? Jo, på 1800-talet hade lärarna en oerhört stark auktoritet gentemot eleverna i skolan jämfört med idag. På den tiden föddes det många fler barn per invånare än idag. Genom att återställa lärarnas auktoritet så som den var förr, kommer Jan Björklund driva upp födelsetalen till 1800-talsnivå i Sverige och öka befolkningen!

tomasrj sa...

Jag tvivlar på att en aktoritär skola skulle driva upp födelsetalen.

Anledningen till att det föddes en jäkla massa barn förr i tiden är att preventivmedel saknades och att vi hade en statskyrka som lurade i folk att det var syndigt att lägga saggen nån annanstans än mitt i prick.

Förlåt till mina pryda läsare!

Birgitta Axelsson Edström sa...

Har du verkligen några pryda läsare?
;-)

tomasrj sa...

Hade i alla fall.
;-)