lördag 11 november 2006

Cencuren tystar musiken

Radioprogrammet Konflikt hade idag ett intressant reportage om hur cencueren breder ut sig i musikindustrin. Efter 11 september-attackerna är det inte längre okej att sjunga eller säga vad som helst. Det har många artister fått erfara.

Den 17 juli 2004 uppträdde Linda Ronstadt i Las Vegas på Alladin Hotel. Michael Moores film Farenheit 9/11 hade nyligen haft premiär. Hon började spelningen med att säga "Den här låten tillägnar jag Michael Moore. Han älskar verkligen sitt land och försöker få fram sanningen."

Så fort hon gått av scenen mötte Hotell Alladins ägare upp henne och meddelade att hon genast måste lämna hotellet. Hon fick inte ens gå tillbaka till logen och hon fick besked att hon inte är välkommen tillbaka till hotellet mer - varken som artist eller som gäst!

Organisationen Freemuse dokumenterar hur cencuren breder ut sig. De har också satt ihop en rapport om vad som hänt efter den 11 september 2001. Det är en spännande läsning. Finns här som pdf som öppnas i nytt fönster.

Rapporten berättar att några timmar efter attackerna i Washington och New York 2001 så började musikläggarna på Clear CHannel, (den största ägaren av radiostationer i United States) informellt sätta ihop listor av sånger som kan vara olämpliga att spela i kölvattnet av tragedin. Listan kom så småningom att omfatta 150 låtar som inte fick spelas.

Några av låtarna:
“99 Luft Balloons/99 Red Balloons,” Nina;
“A Day in the Life,” The Beatles;
“Great Balls of Fire,” Jerry Lee Lewis;
“Hey Joe,” Jimmy Hendrix;
“Imagine,” John Lennon;
“In the Air Tonight,” Phil Collins;
“Jump,” Van Halen;
“Knockin' on Heaven's Door,” Bob Dylan/Guns N Roses;
“Lucy in the Sky with Diamonds,” The Beatles;
“Morning Has Broken,” Cat Stevens;
“New York, New York,” Frank Sinatra;
“Obla Di, Obla Da,” The Beatles;
“Ruby Tuesday,” Rolling Stones;
“Sunday Bloody Sunday,” U2;
“Ticket To Ride,” The Beatles;
“Walk Like an Egyptian,” Bangles;

Man kan ju fundera över hur det kommer sig att John Lennons Imagine hamnade på listan? Freemuse rapport ger ett svar:
Några kritiker av sången påpekar att Lennon porträtterar ett omöjligt tillstånd helt och hållet förflyttat från verkligheten. Men denna samma orsak är också varför sången är så kraftfull att – den, och all konst, förställer sig och skapar en värld som inte kan existera i verkligt liv.
Neil Young har en låt på sin senaste skiva som kritiserar Irakkriget och kräver att presidenten ställs inför rätta. CNN intervjuade honom och frågade om han inte är rädd för att framstå som opatriotisk. "Jag använder bara min yttrandefrihet", svarade Neil Young och fortsatte "Det är väl det som våra soldater slåss för att iraks folk också ska få". Reaktionerna kom direkt. En tittare skrev till CNN: "Vad synd att en person med så mycket musikalisk talang inte har vett att hålla tyst!"

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

mammammia sa...

Det är ju sjukt.. I ett land som säger sig värna om yttrandefrihet,ett land som säger sig vara demokratiskt...

Fast det där förvånar mig inte ett dugg..

Anonym sa...

Vad skönt att de verkar ha glömt bort Joe Hills melodier. Tror annars att ganska många av predikanterna som står nära Bush inte skulle uppskatta musikstycken som "The Preacher and the slave" m.fl.