måndag 6 november 2006

En ond förbrytare återstår att döma!


I söndags morse tillkännagavs domen mot Iraks förre president Saddam Hussein. Han döms till döden genom hängning.

Det är positivt att förbrytare döms. Men då krävs en schysst rättegång. Amnesty International säger att domstolen inte var oberoende.

Gripandet av Saddam skedde efter att USA startat ett krig på grund av påhittade argument om massförstörelsevapen. När USA grep Saddam så överträdde man alla internationella lagar och det minsta man kunnat begära var att FN fått sköta rättegången. Men då hade det inte kunnat bli en dödsdom.


Men den ruskige förbrytaren
bakom Irakkriget är fortfarande på fri fot. Det är en man med mycket blod på fingrarna som dessutom tagit sig rättigheter att gripa oskyldiga människor och falskeligen anklaga dem för terrorism för att få fängsla dem och terrorisera dem. Och i fängelserna i Irak ägnade sig bestens undersåtar åt att förnedra fångar och fotografera det hela.

Den här mannen som är president i världens mäktigaste nation har tillsatts med extremt litet stöd från medborgarna. Bara drygt femtio procent av de röstberättigade gick och röstade. Och av dem var det bara hälften som röstade på honom, på Bush.

Trots detta låga stöd
bakom sig så har han sänt 3.142 amerikanska soldater i döden under falska premisser. Och han förpestar tillvaron för alla västerlänningar med arabiskt utseende genom att de diskrimineras på olika sätt - bland annat genom att nekas flyga, eller att de fängslas för att de ser ut som terrorister.
Vänsterns naiva politik skulle leda till att Saddam satt i orubbat bo med massförstörelsevapen. Den svenska vänstern förblindas av sin antiamerikanism. De är därigenom Saddams bästa vänner.
Nuvarande skolministern Jan Björklund i Svenska Dagbladet 18 februari 2003
Jag tar gärna på mig att vara både naiv och vänster. Men jag sätter fakta och rättvisa rättegångar före spekulationer, krigshets och rotting. Om det råder någon rättvisa i världen så är det hög tid att gripa USA:s president George W Bush och ställa honom inför rätta!

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

8 kommentarer:

mammamia sa...

Jag vill inte verka tjatig men jag håller faktiskt med dig!
(NU IGEN...)

Jag funderar också på hur man kan straffa ngn genom att döda dem.
Det var ju det som var ursprungsbrottet. då är ju de som utverkar straffet också "mördare"...

Anonym sa...

leve sadam han är en bra kille, han är välkommen att sitta i fängelse här i sverige,

Tomas Jonsson sa...

Mammamia: Precis! :-)

Anonymous: Läs texten en gång till. Saddam är ingen "bra kille". Men alla som ställs inför rätta har rätt till rättvisa rättegångar. Sverige håller hygglig internationell standard på fängelserna.

Anonym sa...

När Bush talar om att skapa "frihet" i Irak, handlar det som vanligt om att skapa frihet för honom själv och hans anförvanter att grisa runt så mycket de vill där. Nu lär iofs kriget ha kostat så mycket att inte ens om man pumpade upp all oljan i Irak skulle man ha "tjänat" nånting på det.

Anonym sa...

Är det något som är ännu ruskigare med Bush är det att man nyligen röstat igenom lagar som gör det möjligt att tortera och spärra in människor utan rättegångar eller rätt till rättshjälp, trots att det är i strid med den amerikanska konstitutionen:

http://towardfreedom.com/home/content/view/911/

"The law also facilitates militarized police round-ups and detention of protesters, so called "illegal aliens," "potential terrorists" and other "undesirables" for detention in facilities already contracted for and under construction by Halliburton"

Väldigt få saker jag har läst om i Bushs USA skrämmer mig så mycket som det här.

Jag ber om ursäkt i förväg för att jag inte debatterar eller argumenterar så mycket, jag är fortfarande lite tagen av stundens allvar. Jag hoppas att det här kan komma att väcka folk i USA än mer och att Bush kommer att bindas vid historiens skampåle som den skurk han är.

Men jag hyser mina tvivel..tyvärr.

Anonym sa...

Saddam kan ju få livstid här i sverige, sköter han sig bra så är han ute igen efter ett antal år.

Så säger dom till honom sedan, Gör nu inte om det här,

Tomas Jonsson sa...

Angående "När Bush talar om..." och "Är det något som är...": Bush´s stora bekymmer började med 11 september-attackerna som fungerade som en slags katalysator och triggade igång hans allra primitivaste sidor. Det har kostat USA stora pengar, minskat friheten i världen, försämrat rättssäkerheten och skapat en hotfull stämning mellan västerlänningar och muslimer. Alla är förlorare!

Angående sista kommentaren "Saddam kan ju få livstid...": Sverige är ett av få länder som tillämpar det omoderna och icke tidsbestämda straffet "Livstids fängelse". Efter ett antal år i fängelse kan en livstidsdömd ansöka om benådning. Men strafftiden för de livstidsdömda har hela tiden blivit allt längre. Idag avtjänar de i regel närmare tjugo år innan de benådas. Och för det krävs att de sköter sig. Eftersom hotbilden mot Saddam är stor skulle han placeras på en isoleringsavdelning. Han är 69 år gammal och skulle aldrig överleva ett sånt straff! Sverige benådar inte ens döende livstidsfångar under deras sista tid i livet.

Björn sa...

Det är väl just för att han vet så mycket som det är bråttom att hänga honom och döda en massa möjlig information som skulle kunna komma fram vid vidare rättegångar om t.ex. massakern av kurderna.