torsdag 4 januari 2007

Moderat politiker sågar regeringen


Det kan inte vara lätt att vara moderat kommunpolitiker i dessa dagar. Inte nog med att de kämpade genom valrörelsen för att pumpa ut budskapet om att den som inte har ett riktigt jobb är lat och ska straffas. Nu när de äntligen fick igenom sin politik så tvingas de inse att den inte fungerar.

Ett av de olyckliga vittnena är moderatpolitikern och oppositionsrådet Leif Hammarquist i Oskarshamn. Häromdagen konstaterade han i en intervju att "jag är överens med dom (regeringen) så att jag köper deras koncept, men det är svårt när det drabbar enskilda människor".

Det var därför han röstade för att kommunstyrelsen går in med nästan en miljon kronor i driftbidrag till Miljöhuset och Jobbtema i Oskarshamn, efter att den borgerliga regeringen dragit in statsbidraget. För oss vanliga människor kan det verka som om han inte för en moderat politik lokalt.
Vad tycker du som kommunpolitiker om att kommunen får gå in med pengar?
- Som kommunpolitiker tycker jag det är en kostnad som vi inte ska behöva ta, men jag är dåligt påläst.
Leif Hammarquist, m, till tidningen Nyheterna
Den här sistnämnda kommentaren var nog droppen som fick bägaren att rinna över för en ledande företagare, Bengt Ahlsén, från Oskarshamn, som i en insändare några dagar senare raljerade över oppositionsrådet som sitter i knät.

Ahlsén konstaterar att moderatpolitikern för en socialdemokratisk politik eftersom den moderata politiken "drabbar enskilda människor". Han konstaterar också att när Hammarqusit nyligen tillsammans med s-märkta kommunalrådet besökte Företagarna i Oskarshamn och pratade näringspolitik så instämde Hammarquist enbart i kommunalrådets åsikter i stället för att föra fram något eget.

Bengt Ahlséns skriver också några rader
där han ifrågasätter varför det finns ett oppositionsråd över huvud taget. Särskilt då i Oskarshamn där oppositionen för majoritetens politik.
Systemen med att även oppositionen tilldelas ett eller flera "kommunalrådsposter" är en tämligen ny företeelese. Det är ett system som vuxit fram för att se till att ledande politiker har jobbet kvar hur det än går i valet. Det är ett system som passar politiker och deras ersättningar, men är förödande för demokratin och medborgarnas förtroende.
Bengt Ahlsén i insändare i Nyheterna
Jag gör inget annat än lyfter på hatten för Bengt Ahlséns insändare som träffar huvudet mitt på spiken.

Jag tvivlar på att vi kan förvänta oss nåt svar från Leif Hammarquist. Han har ju liksom redan medgett att han inte tror på borgarnas politik - den politik som han själv propagerade för i valrörelsen.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: