lördag 8 mars 2008

Spillkråkan


Plötsligt uppenbarar sig någon sorts hackspett i en asp. När den öppnar näbben och piper "pyuuu" så inser jag att det är en spillkråka. Det är en av mina favoriter, just för att den hörs så tydligt i skogen. Solen är på väg ner under horisonten och jag har svårt att se den röda hjässan.

Lätet låter ödsligt ensamt och den ser verkligen ensam ut där den sitter på en gren mitt ute i skogen. Nyss hörde jag gulsparven räkna till sju, men just nu är det bara spillkråkans "pyuuu" som hörs. Det är alldeles vindstilla och tyst.


Från början är jag tjugo meter från aspen. Men när den sitter och hackar på baksidan av stammen så smyger jag fram tio meter. När jag ser stammen så inser jag att spillkråkan bor i den här aspen. Förvånandsvärt lågt, kanske bara tre-fyra meter upp.
Hugger ut ett stort bo i ett kraftigt träd.
Ur Fåglar av Elphick och Woodward
Men lika plötsligt som den dök upp så försvinner den. På några hundra meters håll kan jag höra den pipa "pyuuu" och jag fortsätter. Över ett kalhygge ser jag nån minut senare hur spillkråkan återvänder till exakt samma asp. Det är uppenbart att den bor i just den aspen och dit kommer jag att återvända...

Du kan läsa en trevlig artikel om spillkråkan på Sveriges Ornitologiska förenings hemsida.

Andra bloggar om: , , , ,

5 kommentarer:

Jinge sa...

Nice! Vad har du mer för Spettar på trakten?

Tomas Jonsson sa...

När jag går och hämtar tidningen på morgonen brukar jag höra åtminstone två hackspettar i de gamla håliga ekarna i alléerna här omkring. Jag gissar att det är vanlig större hackspett.

Har ännu bara bott här drygt en månad, men fler rapporter lär följa. Jag har utslagna vitsippor här utanför, upptäckte dem igår.

bert sa...

Kul att du hittat Hackes hem. Då kan du ju bevaka vad som händer där under våren och sommaren.

Vi har också spillkråka i skogarna kring stugan. Men jag har ännu inte lyckats lista ut någon närmare bostadsadress.

Vacker fågel! I klass med gråspett.

Jinge sa...

Gröngölingen är väl den vackraste spetten tycker jag, men stor hackspett är oxo fin.

Såg vitsipporna, det är inte klokt...

Elisabet sa...

Å, så roligt med fågelkunniga bloggare!

Den finaste fågeln jag vet, är den lilla Rödhaken med sina sytrådstunna ben.