torsdag 25 december 2008

En liten julbetraktelse


Östra Småland förärades lite stämninghöjande pudersnö på julaftonen. Sånt är alltid välkommet.


Julafton kl 15.18. Passade på att befria mig från Kalle Anka genom att ta med hunden ut i skogen.


Juldagen kl 15.27. Snön ligger kvar för stämningens skull.

Det har varit jul förr här på bloggen. Se julen:
2005, 2006, 2007

- - - - -
För övrigt har även kamrat Nicke i Emmaboda noterat snön. Och Anna berättar om en fin julklapp till maken. Helena berättar om gamla tiders alternativa jular. Inspirerande vittnesbörd. SvD Kultur hade en artikel på samma tema häromdagen.

Andra bloggar om: , , , ,

8 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Vad är det på översta bilden egentligen - en äkta granskog eller en granplantering? Har för mig att granen är ganska sen invandrare till Småland. Hur som haver, faller det snö på granarna blir det julstämning.

God fortsättning på allting!

Tomas Jonsson sa...

Björn: Är inte så gott som all granskog planterad idag!? Den här granskogen är 15-20 år gammal.

Det var mer snö några mil in i landet, där bilderna är tagna, än vid mitt hem ute vid kusten där jag nu befinner mig. Här är det mest grönt.

God fortsättning!

Björn Nilsson sa...

Jo, du har rätt förstås! Det är bara bluff och bedrägeri överallt och skogarna är i själva verket trädplantager.

Tomas Jonsson sa...

Fast teoretiskt har du rätt. Granen är en stark konkurrent i skogen. Den kan stå i smyga i skuggan av mycket större träd under många år och ändå växa. Till slut när den vuxit förbi de andra träden så stjäl den allt ljus och konkurrenterna dör. Så skulle vi låta skogen stå, utan aktivt skogsbruk, så kommer granskogen att ta över större delen av Sverige inom kanske 200 år.

Björn Nilsson sa...

Detta är långt utanför mitt kompetensområde (vilket nu det är) men kommer granen att överleva 200 år av gradvis varmare klimat? Har för mig jag har hört någonstans att den ligger lite taskigt till i Skånes klimat redan? Blir det inte snarare så att ädellövträdens stålhårda bataljoner kommer att obönhörligt marschera norrut och trampa ner barrskogarna? Ekar har redan siktats i mellersta Norrland!

Tomas Jonsson sa...

Granen klarar sig med svagt ljus och näringsfattig mark. Du har rätt i att värmen är ett hot, men jag har svårt att tänka mig att eken skulle ha en chans i en blandskog med gran och ek. Eken kommer att knäckas om den inte får ljus.

Min bästa läsekrets besitter säkert vidare kunskaper inom detta område som ni är välkomna att förmedla här.

Lasse Strömberg sa...

Här har heller inte setts på TV. Något är ändrat så man måste ställa om den förbannade boxen för att få TV igen. Och det brådskar ju inte.
Här i mitten av Småland har vi ett tunnt snötäcke, men idag varmgrader, vilket gör att det antagligen inte blir några islyktor till nyår.

Ekar är "vikande" träd, så finns det granar runt dem har de inte en chans. Ekar behöver utrymme!

God fortsättning

Tomas Jonsson sa...

God fortsättning Lasse!