måndag 26 oktober 2009

Alsteråns vatten rinner förbi Hornsö


Inspirerad av Hasses bilder så tog jag mig till Hornsö för att fotografera lite rinnande vatten. Alsterån rinner mycket fortare där än vad den gör här hemma utanför mitt hus. För att få ner ljuset hittade jag en snygg vy under en bro. Notera vattendropparna på linsen. Måste skaffa en motljusskydd som även skyddar mot regndroppar.


Grunt vatten med stenar som sticker över ytan gröna bräkenväxter i bakgrunden och lite höstgult i fonden blev perfekt. Bländare 36, ISO 100 och 2,5 sekunders slutartid.

Bilderna blir i vanlig ordning större om du klickar på dem. Kanske jag tar mig ut till strandkanten i kväll. Skulle vilja ta bilder på Östersjön med riktigt lång slutartid för att få det där magiska skimret över vattnet.

7 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Härliga vackra naturbilder. Hösten när den är som vackrast

Tomas Jonsson sa...

Bladen lyser vackert gula på grå trista dagar.

Björn Nilsson sa...

Jag tror att den där effekten när man får en slöjartad struktur på rinnande vatten genom långa exponeringstider kom i ropet första gången i slutet av sjuttiotalet. Fast det vet not Foto-Lasse bättre än jag. Tack var den långa exponeringstiden kunde man göra bländaren pytteliten och därigenom på köpet få fin skärpa över hela bilden. Men då fick man kånka ut lite tyngre grejor än dagens behändiga digitalkameror i naturen!

Tomas Jonsson sa...

Lustigt att vi idag skruvar på kamerorna för att uppnå en effekt som fotograferna på de gamla lådkamerornas tid förmodligen helst ville bli av med.

Kjell E sa...

Nedre bilden är suverän.
Har suttit med den fprstorad en längre stund.
Vilket liv och vilka färger.

Tomas Jonsson sa...

Tack Kjell. Den övre vidvinkelbilden är mest bara för att visa hur det såg ut. På den undre bilden har jag bara ökat brännvidden.

HASSE BROMS - SKÄRGÅRDSFOTO sa...

- Snygga vattenbilder Tomas, och härligt med höstfärgerna.