lördag 3 oktober 2009

Förfäderna var fiskare


Ur en gammal uppslagsbok över skärgårdsbor i södra Sverige slår jag upp min egen släkt. Arvid är min farfars far, ännu verksam när han bokfördes i detta uppslagsverk. I boken finns även hans bror med. Släkten har upphört med yrkesfisket.

Av det gamla skärgårdsfisket finns idag inte många spår. Skärgårdshemmanen har mestadels blivit sommarhus åt tyskar och rika storstadsbor.


Här på Misterhults kyrkogård vilar den gamle fiskaren idag. Han dog samma år som jag föddes. Farmor vårdar graven.

- - - - -
Bilderna tog jag med mobilen förra året.

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Det finns en del otroliga uppslagsverk. Det är kul när man hittar egna släktingar. Vad heter det här? Kan det möjligen innefatta Tjustbygden och östra Blekinge också? Delar av min släkt kommer från de där kustbygderna, men egendomligt nog har jag aldrig påträffat någon som kallats fiskare eller båtsman i kyrkböckerna.

Tomas Jonsson sa...

Björn: Jag bläddrade i uppslagsverket när vi i sjöfartsmuseets styrelse hade vår traditionsenliga luciafest 2007. Minns bara att det var massor med liknande personbeskrivningar från ett större geografiskt område. Så Tjustbygden och östra Blekinge kan säkert finnas med. Jag kommer kanske att få en liten hemläxa att göra :-)

Björn Nilsson sa...

Inget besvär för min skull.

Nu minns jag dock att det fanns någon släkting på en sidolinje i någonstans i Tjust som blev sjöman i slutet av 1800-talet. Kanske var det i Västra Ed. Karl Alfred hette killen!