söndag 11 oktober 2009

Pizza i Hildegårdens vedeldade stenugn


Att göra sin egen pizza i en gammaldags stenugn är fullt möjligt i den lantliga miljön i Hildegården. Det är väl värt ett besök!

Bilderna visar hur stenugnen först måste värmas upp med hjälp av glödande kol. När stenarna är varma så gäller fysikens lagar. Ju mer man bakar, desto mer värme går åt. Sedan är det bara att knåda ut degen till en pizzabotten och lägga på fyllning.

Sen ska pizzorna in i ugnen. Här bakar vi pizzorna rektangulära för att utnyttja utrymmet i ugnen. Efter tio minuter får man sedan ut underbart läckra färdiggräddade pizzor.

3 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Det ser väldigt gott ut. Nu vet jag vad jag ska ha till kvällsmat i kväll :-)

Kjell E sa...

Jag förstår din närmast lyriska hyllning till stenugnen.

Jag bakar surdegsbröd, levain och polischbröd likaså.
Det som saknas mig är stenugnen, så jag förvärmer plåten och sprjar vatten, sänker temperaturen genom luftning.

Tänk att få göra det på riktigt....

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentarer.
Nicke: Mer pizza till folket!
Kjell E: Mer stenugnar till folket!