måndag 13 augusti 2012

Kometsand från Perseiderna och satelliter i bild

Vid några olika tillfällen varje år så passerar jorden genom banor av sand i rymden. Det blir alltid ett spännande skådespel på himlen, den gångna helgen var ett av dessa tillfällen. 1992 passerade en istäckt komet solen och jorden och smälte delvis och lämnade efter sig en svans av sand i rymden, ungefär som från en sandbil som bekämpar halka på vintern. Dagarna runt den 12 augusti varje år så passerar jorden genom detta bälte och när sandkornen når vår atmosfär så förbränns de. Detta kallar vi stjärnfall. Kometen kommer tillbaka i vår närhet om 110 år och fyller på med en ny svans. Jag tog med kamera och stativ ut mellan klockan elva och midnatt i går kväll och tog lite bilder.

Här ett stjärnfall i nordost som alltså egentligen är gruskorn som förbränns när de når vår atmosfär.

Jag hann ta 89 bilder men lyckades inte få med flera stjärnfall i samma bild. Alla bilderna är beskurna.

Här riktade jag kameran mot nordnordväst och Karlavagnen där ett flygplan passerade precis över vagnen. Handtaget går upp till vänster. Under flygplanets linje finns en svag vit linje som är en radiosatellit från Iridiumsystemet. Iridium 25. Det finns 66 aktiva Iridiumsatelliter i Motorolas system med satellittelefoner, och det går via Heavens Above att se när de dyker upp hos dig.

Kometsand eller stjärnfall mot ostnordost kl 23.36. Röda pricken på skorstenen och ytterligare några röda prickar är döda pixlar i min kamera.

Kl 23.44. Den här satelliten har jag lyckats identifiera med hjälp av tid och position. Det är RS-15.

Okänd satellit mot öster kl 23.50. De tre senaste bilderna är tagna i samma position. Notera att stjärnorna flyttat sig på himlen eftersom jorden roterar. Satelliter blir till streck eftersom de reflekterar solljus och slutartiden är lång och satelliten hinner förflytta sig. På samma sätt blir stjärnorna korta streck på grund av rörelseoskärpa, eftersom jorden roterar.
Uppdatering: Ser nu att det faktiskt är ett stjärnfall även i denna bild uppe till vänster.

Minns inte om detta var en satellit eller ett kometsand. Bilden är tagen kl 23.54 mot öster.

4 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Häftiga och dramatiska bilder :)

Tomas Jonsson sa...

Tack Nicke!

Lasse Strömberg sa...

Snygga bilder. Jag hade molnigt bägge kvällarna. ASA? Tid?

Tomas Jonsson sa...

Tack Lasse. Tidigare har jag fått ge upp många gånger på grund av moln, men denna gång var det klart väder. Jag varierade lite med både ISO, tid och bländare, men i grunden behövdes typ ISO/ASA 1600, 30 sekunder och f/4.