söndag 11 september 2005

11 september sänkte USA demokratin

Idag är det 32 år sedan den USA-stödda juntan tog makten i Chile.

Salvador Allende fick en majoritet av rösterna i det demokratiska presidentvalet den 4 september 1970. Allende valdes på ett socialistiskt reformprogram som gynnade arbetare och bönder genom att omfördela rikedomarna i Chile och göra slut på fattigdomen.

Programmet banade väg mot ett rättvisare samhälle där den ekonomiska och politiska makten togs ifrån borgarklassen.

Det här blev för mycket för överklassen och USA. På morgonen den 11 september 1973 tog militären kontrollen över Valparaiso och förberedde anfallet mot regeringsbyggnaden i Santiago där Allende satt förskansad.

USAs utrikesminister Henry Kissinger organiserade statskuppen. Den chilenska generalen Augusto Pinochet utnyttjade kuppen och tog uppdraget att störta den folkvalda presidenten. Med hjälp av amerikanska pengar och vapen lyckades kuppmakarna ta över regeringsbyggnaden.

Det finns ett foto när Allende förs ut ur presidentpalatset, strax innan han dödas. Men andra uppgifter säger att Allende tog sitt liv inne i palatset efter ett sista tal till nationen när han insett att det var slut.

Den demokratiska utvecklingen stoppades och tusentals människor kidnappades, fängslades, torterades och mördades. Många tvingades fly och många chilenare kom till Sverige.

Tre tusen människor saknas fortfarande efter Pinochets blodiga terror. Folkets demokratiska fri- och rättigheter försvann i militärdiktaturens terrorvälde.

Idag för USA ett krig mot terrorismen, men för inte så länge sedan var det USA som stod för terrorn som slaktade människor och demokrati i Chile.

Boktips:
Kerstin Thorvall "När man skjuter arbetare"
Fredrik Ekelund "Jag vill ha hela världen"

Skivtips:
Hoola Bandoola Band "Stoppa matchen"

7 kommentarer:

Anonym sa...

När ska du plocka upp de 3000 som saknas på Kuba efter Castro tog över? än värre han sitter ju kvar idag. 3000 i chile är ju knappast värre än de 100 miljoner som ni vänsternissar har tagit kål på, under endast 70 år.

tomasrj sa...

Du menar alltså att det rättfärdigar att USA får döda lika många? Tand för tand?

Ska diskussionen ligga på den nivån kan man ju även nämna alla de miljoner som dödats genom kapitalismens olika avarter som slaveriet, kolonialisering och så vidare. I det perspektivet är ju faktiskt imperialismen orsak till dagens svält i dessa länder.

Anonym sa...

Så det fanns inga fattiga länder innan kapitalismen och kolonialismen? Några av världens fattigaste länder idag var aldrig kolonialiserade och några av världens rikaste (USA och Sydkorea m.fl) var själva kolonier.

Jag menar inte att att USA får döda lika många, men att man får sätta in händelser i sitt historiska sammanhang. Förtrycket i Chile var ju knappast på samma nivå som flera andra länder vid den tidpunkten. Säga vad man vill om Pinochet men han är en av få dikatorer som har avträtt självmant och dessutom inte kört landet i botten innan.

olydig sa...

Väldigt bra inlägg. Skönt att se att det fanns fler än jag som uppmärksammade 11 september som den dagen då USA hjälpe till att krossa demokratin.

Anonym sa...

Tja, demokrati är ju inte USA:s starkaste gren precis. Nästa demokratiska land på USA:s lista över demokratier som inte passar torde vara Venezuela, vars president Hugo Chavez har blivit vald i fullt demokratiska val vid ett par tillfällen.
Frågan är varför USA vill störta den demokratisk valde Chavez men inte den odemokratiska regeringen i ex v Saudiarabien?
Demokrati betyder att folket väljer, om folket väljer en president som inte passar USA, ja då borde USA ändå acceptera valet. I annat fall accepterar man inte demokrati.

Att en senator (tror jag det var) i USA nu sagt att USA borde mörda Hugo Chavez torde vara sinifikativt när man inte accepterar ett demokratiskt val.

En demokrat accepterar ett val, även om resultatet går emot den egna uppfattningen. Det är liksom det som är demokrati!

Anonym sa...

Du missar att det inte går att krossa saudiarabien iom att de har muslimernas två heliga platser i Mecka och Medina. Du kan ju tänka dig vad som skulle hända efter en attack där.

tomasrj sa...

En annan bra bok av Thorvall som också handlar om Chile är "Ensam dam reser ensam". Det var länge sedan jag läste dem, kanske är dags igen. Som jag minns det så känns det initierat om kuppen. Nästan som om man var med.