Varför är tvättsäckarna fulla med handdukar vid männens duschavdelning, men inte vid kvinnornas - trots att vi har lika många män som kvinnor som patienter, undrade en sköterska på hudkliniken på Danderyds sjukhus. Det blev upptakten till ”tvättsäcksprojektet”.
Vid ljusbehandling av hela kroppen ska patienterna duscha efteråt. Behandlingen ges vid psoriasis och eksem. Vid en undersökning visade det sig att behandlingsavdelningen hade ungefär lika många män och kvinnor, med eksem och psoriasis, som kom på läkarbesök 2003.
Männen får ljusbehandling och duschar efteråt. Kvinnorna får salvor och andra omoderna mediciner och får gå hem och knåda in sig själva på sin fritid, enligt Birgitta Evengård, överläkare och docent i Stockholms läns landsting.
”Det är svårt för männen att klara det här själva med att gnida in sig med salvor”, därför reagerade ingen. Kvinnorna fick alltså i princip ingen behandling alls!
Kvinnor tvingas oftare använda omoderna mediciner eftersom de moderna endast utprovats på män. Men det har blivit bättre sedan förre USA-presidenten Bill Clinton lagstadgade om jämställd vård. Exempelvis i Stockholms läns landsting så är det enbart män i gruppen som beslutar om hur 1,5 miljarder kronor för forskning ska fördelas.
Källor:
Socialstyrelsen, ”Jämställd vård? Könsperspektiv på hälso- och sjukvården”, 2004-103-3
Nyheterna, ”Tvättsäckar visade att kvinnor fick sämre vård”, 2005-09-28
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar