fredag 28 september 2007

Radikala budskap under konstnatten på Öland


Konstnatten på Öland. Egentligen kände jag mig bara stressad efter en intensiv arbetsvecka och med en helg som inte ska tillbringas hemma. Ändå åkte jag över till Ölands Skogsby och folkhögskolan för att ta del av en bit av Konstnatten på Öland i samband med Skördefesten.

Skrivarkursens elever framförde ett blandat program med poesi. "Pumpa, pumpa, fettsug din rumpa" - framfördes av Elina (längst till höger som lockade över mig till Öland) och satte fokus på de tvingande idealen i samhället. Pumpa passar ju vid Skördefesten.


Budskap. Överallt fanns konstelevernas budskap som gick ut på att vi ska tänka själva och våga ta ställning. Vädret var riktigt höstrusk och det passade på nåt vis med budskapet.

För övrigt minns jag den här kvällen för tretton år sedan. Då var det också höstrusk och jag stod i en radiostudio i Oskarshamn och gjorde ett musikprogram. Senare samma natt sjönk Estonia och ovädret gjorde den dagen oförglömlig. Tänkte på det när de variabla hastighetsskyltarna på Ölandsbron visade 60 samtidigt som vindarna sög tag i bilen.


Lappar på golvet. Vilken yta som egentligen inte används till annat än mittsträck, övergångsställen och filpilar. Jag syftar på golvet och marken. Ölands Folkhögskolan hade täckt de flesta golvytor med någon form av information. Budskapen manade till självständighet och pekade ut en slags riktning som kändes bekant.


Övervakad. I ett rum fanns en installation med en övervakningskamera. Försökte mig på ett självporträtt.


Musikteater. Musikeleverna på skolan framförde ett brett program med några olika nummer. Samtliga populärt okonventionella och lite utmanande. Den här killen framförde en låt som heter Schyssta killen. Originalet framförs av en Göteborgstrubadur som heter Loke och låten kan man höra här.

Lustigt att jag föll för just den låten som på nåt sätt stämde rätt bra på mig. När jag blev presenterad för killen som framförde låten så stod en bekant man intill, grabbens farsa som är vänsterpartist i Kalmar.

För övrigt visade det sig att det var min körledare Anna Brewitz som var inblandad i musikelevernas program. Så bortsett från Elina som tipsade mig om folkhögskolans program så fanns där alltså fler bekantingar - ibland är världen liten. (Och som vanligt är alla bilder klickbara och blir större.)

En fredagskväll på Ölands folkhögskola var i alla fall väldigt inspirerande. Perfekt mellan en arbetsvecka och en bortrest helg. Batterierna är laddade!

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket fint inlägg!

Skolan är inspirerande även till vardags, här finns individer som alla har respekt för varandra. Det får en att fundera över vad som gör att folkhögskolan fungerar och kan bestå av välmående människor till skillnad från "världen utanför".

En låt som jag tror att du är intresserad av att lyssna på heter "Hallelujah" och finns här: http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=98137181

PS. Får jag sno bilden om jag ger dig och din blogg cred? DS.

tomasrj sa...

Låten Hallelujah var helt i min smak
:-)

Kunskap ger förståelse. Har man förståelse för andra så visar man också respekt.

Därför är det så viktigt med utbildning i olika former (folkhögskolor, studieförbund, fackligt, politiskt, högskola, universitet med mera).

Därför är det viktigt att alla har tillgång till böcker via bibliotek eller billiga böcker, ex En bok för alla dit nu regeringen vill dra in statsbidraget.

Därför är det viktigt med barnkultur för att tidigt skapa denna respekt.

Så du tänker helt rätt Elina!