lördag 19 januari 2008

Falskt att Ica sålde mer köttfärs

För en vecka sedan rapporterade media att Ica sålde 10-15 procent mer köttfärs de sista två decemberveckorna 2007 jämfört med samma veckor året innan. Detta trots all uppmärksamhet om den snuskiga hanteringen av köttfärsen.

Men nu visar det sig att nyheten inte alls var sann. Det är programmet Medierna i radions P1 som avslöjar lögnen.

Sant är att Ica centralt ökade sin försäljning av köttfärs ut till butikerna med 10-15 procent. Det betyder inte att försäljningen till kunderna ökat.

Kritiken efter köttfärsskandalen i december handlade ju just om att butikerna lokalt packade om gammal köttfärs. Förtroendet var högre för den centralt packade köttfärsen. Därför är det ju inte heller konstigt om butikerna slutat packa köttfärs själva och gått över till centralt packad färs - vilket siffrorna kan tyda på.

Hur kom då nyheten till? Jo tidningen Fri Köpenskap gjorde originalintervjun med en chef på Ica. Men de talade tydligen inte samma språk eftersom missförståndet ledde till en nyhet som sedan spreds vidare i riksmedia. Nån rättelse lär vi väl heller aldrig se!?

Andra bloggar om: , , , , , ,

6 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Nåja, du har ju avslöjat dem. Bra gjort! Sånt gillar vi.

Det var förresten en snygg bild du har på dig själv i bloggen huvud, den gillar vi också skarpt.

Tomas Jonsson sa...

Det är tack vare fotografen som bilden är så snygg!
;-)

Anonym sa...

Extremt oseriöst av dig att inte tala om att Ica faktiskt rättade detta till Fri Köpenskap. Det som gick ut till nyhetsbyrån TT var också korrekt.

Du ljuger när du påstår att ingen rättelse gjordes.

Tomas Jonsson sa...

Anonym: Ingenstans i artikeln så kritiserar jag Ica.

Jag påstår inte att ingen rättelse har gjorts, utan jag frågar retoriskt om vi kommer att få se någon rättelse. Nyheten fick stort genomslag och vill man rätta till misstaget krävs att en rättelse får lika stort genomslag.

Ica är ett vinstdrivande företag som efter köttfärsskandalen har ett stort egenintresse i att sprida nyheten att försäljningen ökat. Vore de lika intresserade av att rätta till nyheten så skulle de kunna göra det. Men det har vi inte sett. Där har jag hjälpt till att bringa klarhet, det ser jag inte som "oseriöst".

"Det som gick ut till nyhetsbyrån TT var också korrekt." Vad menar du med detta?

Anonym sa...

I programmet Medierna framgick att ICA redan skickat en rättelse till Fri köpenskap, något som du valt att inte berätta.

Den text som TT hade om den här grejen var också korrekt. Det bör du kolla upp innan du sprider rykten.

Tomas Jonsson sa...

Den text TT hade betvivlar jag starkt var korrekt. I så fall kan de knappast ha hänvisat till Fri Köpenskap, eftersom Icas rättelsemail till Fri Köpenskap "upptäcktes" först när Medierna kollade upp nyheten.

Vad menar du med att jag sprider "rykten"?