måndag 18 februari 2008

Regeringen och näringslivet föraktar folket


Jag lyssnar på P1 vid pass strax efter klockan sex på måndagskvällen. Inom loppet av tio minuter presenteras tre nyheter som ger oss ett kyligare klimat i samhället.
Det är bevisligen väldigt farligt på en del platser i Irak. Hur säker är du på att de som avvisas inte kommer att råka illa ut?
– Jag tror på den rättsäkra prövningen som vi har ställt upp. Jag tror på att människor ska få sina skyddsskäl bedömda. Sedan kan det finnas svårigheter som man måste ta sig förbi innan man väl kommit på plats i Irak.
Migrationsminister Tobias Billström litar på irakiska myndigheter
Och knappt har migrationsministerns okänsla klingat ut ur radions högtalare innan det är dags för nästa misstroende mot befolkningen.
Regeringen vill nu på en rad punkter ändra på SFI-undervisningen, Svenska för invandrare, som man menar har stora brister.
– Jag tycker folk är otroligt duktiga som lär sig svenska så bra som de gör trots alla trauman som de bär på.
Lärare på Sfi känner inte igen sig i regeringens beskrivning
Utbildningsminister och rottingmajoren Jan Björklund säger att invandrarna studerar på Sfi samtidigt som de lever på socialbidrag och inte vill göra något. Men i nästa andetag säger han att det inte finns något som bekräftar hans påstående.
– Hur många som gör det har vi ingen aning om, men frestelsen finns där i och med det inte finns någon bortre tidsgräns.
När den okunnige rottingmajoren är färdig med sitt förakt för folket så klingar Ekot ut medan Ekonomiekot tar över. Näringslivet och den osynliga marknadens egen talkshow.
Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv vill förändra konflikträtten. Efter att ha gått igenom hur avtalsrörelsen gick förra året, så anser Svenskt Näringsliv att facken alldeles för ofta varslar om stridsåtgärder när medling pågår.
Jo visst vore det lustigt om Svenskt Näringslivs vice vd Jan-Peter Duker skulle säga något annat. Men han kunde ha berättat att bolagens vinster 2007 ökade med 10-20 procent medan löneutvecklingen för arbetarna ligger långt, långt därifrån.

Och som kan ses på bilden ovan så har Duker och hans direktörskollegor sett till sin egen löneutveckling ordentligt (den blå kurvan). De gröna och röda kurvorna visar ju tydligt att facket har alldeles för stor makt...

Tydligare kan inte Svenskt Näringslivs förakt för folket visas. De är en samling egoistiska girigbukar som profiterar på arbetarna ivrigt påhejade av regeringen som sänker sjukersättningen och säger att folket simulerar.

Det är dags att ladda gevären och hissa de röda fanorna. Ge inte efter för imperialismen!

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Apropå revolt, håller på att beta igenom "Die Arbeitslosen von Marienthal", en österrikisk sociologisk studie (finns säkert på svenska, en klassiker inom genren, men jag försöker hålla liv i tyskan så..) om ett samhälle i Österrike där fabriken som försörjer alla läggs ned och sågott som alla går arbetslösa under 1930-talets depression. Apati, uppgivenhet, spänningar inom och utåt från familjen m.m. blev reaktionerna, någon radikaliserad arbetarklass var inte det man såg utan hopplöshet och uppgivenhet. Var en litteraturklassiker bland efterkrigstidens socialdemokrater, men verkar ha glömts bort i samband med att man verkar ha glömt bort vad arbetslöshet gör med människorna. I fallet Marienthal så "löstes" det hela med först ett par års reaktionär diktatur, sedan Anschluss och världskrig.

tomasrj sa...

Anonym: Tack för lästipset. Ofrivillig sysslolöshet kan falla ut på olika sätt. Dagens regering gör vad den kan för att den hopplöshet, depression och apati, som ditt boktips berättar om, ska ta över.

Men arbetslöshet kan inspirera till utbildning och kulturarbete om möjligheterna finns. Då kan det vara utvecklande för den enskilde individen och för samhället. Det vet jag av egen erfarenhet.