tisdag 1 april 2008
Bojkott av OS minskar inte förtrycket i Kina
Nu pågår en intensiv debatt på olika håll om en eventuell bojkott av OS i Kina i sommar. Men en bojkott löser inga problem.
Risken finns att en bojkott enbart kommer att svetsa samma det kinesiska folket och dess ledare. Enligt radions P1 morgon så utnyttjas konflikten i Tibet på sånt sätt att kineserna känner att de blir fjättrade vid skampålen för att Tibet gör uppror. Kommunistdiktaturen i Kina säger "se hur omvärlden accepterar de tibetanska upprorsmakarna och beskyller oss för terror när vi bara försvarar vårt territorium".
En bojkott kommer att utnyttjas på samma sätt. Kineserna kommer att känna sig orättvist behandlade av omvärlden.
Det stora problemet är att den olympiska kommittén har bestämt att Kina ska få arrangera OS. Det beslutet togs för sju år sedan och debatten borde förts då. Delvis så fördes oclså en debatt, det jag förutspådde då är också det som sker nu. Kina städar upp inför OS.
Och debatten fanns då. Det var JO Waldner som fick stå vid skampålen och försvara att kineserna fick arrangera OS. Idag är det Stefan Holm som får skulden.
Den numer avlidne och djupt saknade samhällssatirikern och konstnären Lars Hillersberg sammanfattade debatten 2001 på sitt säregna men träffsäkra sätt.
Många av datorerna som debatten förs på är tillverkade i Kina, av arbetare som har dåligt betalt och som saknar rättigheter. Det är där vi har den verkligt stora skulden. Vid upphandlingar kan vi ställa krav på kineserna att arbetarna ska få bilda fria fackföreningar och få skäliga löner. Men de kraven ställer vi aldrig. Aktieägarna skulle förlora pengar när vinsterna skulle försvinna.
Profiten driver oss att stödja förtrycket i Kina. Vi rensar det egna samvetet genom att Stefan Holm får skulden för förtrycket. Verklig frihet till kineserna är vi inte intresserade av.
os, kina, olympiska spelen, stefan holm, iok, demokrati, diktatur, förtryck
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Just det Tomas. Du har så rätt, det är mycket lättare att ställa krav om det inte kostar, ex v dyrare datorer, leksaker eller platt-tv.
Detta visar att västvärldens kapitalistiska syn på demokrati inte gäller Kina. Kuba kan man slå ner på eftersom kapitalet inte kan tjäna pengar där. Däremot i Kina så finns många etablerade företag och kiniesiska företag kommer hit ex.i Kalmar och då är det genast svårare att kritisera eftersom kapitalisterna kan förlora pengar på det.
Kinadiktaturen är värre än den på Kuba men ändå väljer många företag att satsa där.
Det är förstås hemskt i Kina, men jag tycker att det är himla orättvist helt enkelt att det alltid är idrottsmän som ska agera mot förtryck.
Ja, agera med stort A.
Liberala Ungdomsförbundets Frida som ihärdigt tjatar om BOJKOTT .., den människan retar livet ur mig.
Tack för kommentarer.
Betta: Menar du att du håller med mig!? För en gångs skull i så fall...
;-)
Ja, i det här fallet håller jag ABSOLUT med dig!! ,-)
Skicka en kommentar