onsdag 23 juli 2008
Ädelfjäril - Nymphalidae
Nymphalidae Melitaea. En ädelfjäril stod stadigt och lät sig förevigas utanför Fliseryd idag.
Per Douwes, känd från radions Naturmorgon, bistår med hjälp i boken Insekter. Totalt finns det 64 olika ädelfjärilar, där nässelfjärilen och påfågelöga är välkända i trädgårdarna. Just det exemplaret som jag hittade tror jag på svenska benämns ängsnätfjäril. Nymphalidae Melitaea cinxia är det vetenskapliga namnet.
Nymphalidae är familjenamnet, Melitaea släktnamnet (som alltså är en delmängd av familjen) och cinxia anger den specifika arten (ungefär som förnamn).
Andra bloggar om: bilder, foto, natur, fjärilar, mönsterås
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Med vad tog Du denna fantastiska bild?
När jag var yngre tog jag mycket macro-bilder och vet att naturen aldrig är stilla. Fjärilar flyger för övrigt alltid iväg, för mig i alla fall, när man är klar med intällningarna.
Pelle
Pelle: Tack. Den här satt stilla en tämligen lång stund. Jag hann ta ett flertal bilder varav denna var användbar. Jag höll en halvmeters avstånd för att inte skrämma iväg den. 300 mm-objektiv hjälpte till.
Fin bild!
Jag hade direkt tagit den för en sorts pärlemorfjäril, men jag viker mig.
;-)
Pärlemorfjärilen ingår i familjen ädelfjärilar (Nymphalidae) där det finns 64 arter, enligt Douwes. Så du är ganska nära ;-)
En gång hade jag lärt mig ungefär tjugo sorters fjärilar och tyckte det var duktigt. Mötte jag så en expert i ämnet från Riksmuséet som i förbigående talade om att det finns ungefär 2000 arter i Sverige. De flesta är sådana där grå och oansenliga små rackare som man struntar i, men jag insåg att jag hade långt kvar i ämnet fjärilar ... Vacker bild!
Björn: Tjugo arter är imponerande. Jag måste ha en bok för att kunna identifiera dem.
När jag pluggade biologi så fick vi som examination en burk med några oansenliga insekter dränkta i sprit, en stereolupp och Per Douwes "Insekter" och sedan var det bara till att nyckla sig fram till rätt art. Pilligt som tusan men jag klarade det.
Jag har en bekant som är duktig på svamp. Hans knep är att lära sig en ny svamp varje år. Han är nog uppe i ett trettiotal svampar.
De svampar jag träffar på är antingen vackert röda med vita prickar, eller också är de små, bruna, och med tämligen oaptitligt yttre. Det blir ingen svampplockare av mig.
Ok. Jag brukar plocka svart trumpetsvamp och om jag hittar gula kantareller.
I vintras flyttade jag och här har jag hittat flera områden där det finns stor chans att hitta svamp.
Skicka en kommentar