"Journalistiken viktigare än kanalen" rubricerar Svenska Dagbladet idag en intressant artikel kring hur tidningarna möter den moderna tekniken. Faktum är att tidningarna är splittrade till hur de ska tackla den nya tekniken. Själv har jag min bild klar!
*
Ungefär hälften av besökarna till den här bloggen hittar hit via sökmotorer och främst Google. Jag är noggrann med att sätta relevanta rubriker som loggas av sökmotorer och hjälper internetanvändare att hitta den information de är ute efter.
*
Jag prenumerar på två dagstidningar, Nyheterna lokalt och Svenskan för världen utanför Mönsterås. Därutöver prenumerar jag på några olika magasin och veckotidningar. Jag använder inte teve, radions P1 står hela tiden och skvalar i bakgrunden.
Dessutom lägger jag flera timmar varje dag på internet. Jag följer Svd, DN, GP, Barometern och Sveriges Radio Kalmar via nätet. Därutöver följer jag ett fyrtiotal bloggar, dock läser jag bara de bloggartiklar som intresserar mig.
*
Jag har sett exempelvis Barometerns vånda inför internet. Först fanns ett litet urval av artiklar. Arkivmaterial kostade pengar en period. Idag finns möjligheten att kommentera, det finns länkar till sociala nätverk och till bloggar.
Tidningarnas bekymmer ligger i att få betalt. Annonsintäkterna sviktar och webben är inte lönsam. I desperation för att man inte lyckats lösa detta så vill en del av de svenska dagstidningarna lägga in spärren ACAP mot sökmotorer som Google. Google ska helt enkelt inte hitta tidningarnas artiklar.
ACAP är en effektivt metod att slippa läsare. Är det vad tidningarna vill? Tidningarna menar att Google snyltar och profiterar på dem, genom att presentera utdrag ur artiklarna. Att Google genererar besökare verkar vara underordnat.
Tidningarna har själva genom historien haft citeringsrätt som varit undantag mot upphovsrätten. I början kunde de rippa artiklar rakt av från varandra utan att ange källan. Idag skriver de om och anger källan. Ursäkta, men jag kan inte se skillnaden?
När det gäller fildelning så tror jag på en fildelningsskatt motsvarande biblioteksavgiften och kassettskatten. Jag tror att det krävs en liknande lösning för de gamla dagstidningarna som nu finns på webben.
- - - - -
Läs även Hanna Dunér. Andra bloggar om: media, kultur, politik, internet, fildelning, upphovsrätt
1 kommentar:
När det gäller fildelning så tror jag på en fildelningsskatt motsvarande biblioteksavgiften och kassettskatten. Jag tror att det krävs en liknande lösning för de gamla dagstidningarna som nu finns på webben.
Är inte kassettskatten en slags fildelningsskatt? - Ge mig en enda anledning varför ytterligare skatter behövs? - Det är inte upphovsmän som klagar eller protesterar mot den illegala fildelningen - Det har de aldrig gjort - utom en liten högjlud kändisklick som redan tjänar mer än en normal medelsvensson bara kan drömma om
Och varför skall skattebetalarna hålla sjuka företag under armana? - Klarar inte tidningarna att skapa lönsamhet på nätet så borde de lägga ned sin verksamhet där -
Skicka en kommentar