söndag 6 november 2016

Historien om tysken och cidern
Mitt emot den ena av katedralerna i Dublin ligger puben Darkey Kelly's, döpt efter en kvinnlig seriemördare som avrättades på 1700-talet. Där inne är det avslappnad stämning. Inte tomt, men absolut inte fullsatt. Vi hittar ett ledigt bord mitt emellan baren och scenen. En trubadur publikfriar med välkända irländska slagdängor. Det mesta signerat The Pogues.

De flesta besökarna verkar vara folk på väg hem från jobbet, vid första anblicken. Vid bordet intill oss sitter en familj med tre yngre tonårsbarn och äter. Efter en stund hör vi att de pratar tyska. Föräldrarna beställer in varsin ny pint och de beställer en cider till dottern som ser lite för ung ut för att få dricka cider. Hennes yngre brorsor får smaka lite på cidern och den ena sonen, får också en rejäl klunk av pappans guinness.

De ser ut som ett socialt experiment. Hela familjen tittar på dottern när hon sörplar i sig cidern. Tysken ser nöjd ut och hela hans rödmosiga ansikte ler ända tills han får notan. Då försvinner leendet en stund. Han letar länge i plånboken och får fram en 100-eurosedel. När notan är avklarad kommer leendet tillbaka.

Det kan inte vara billigt att ta med hela familjen till Dublin. Funderar på vad han jobbar med, svårt att säga, kanske nån ingenjör?

Vårt hotell ligger på andra sidan floden, nån kilometer ifrån. Det är onsdag kväll men en stillsam kväll i Dublin. Det blir en fin promenad hemåt. På torsdagen visar det sig att det är nån slags skolavslutning. På Trinity College är det uppklätt och folk minglar och fotograferar. Senare på kvällen vimlar det av tonåringar och då är det mer avklätt som gäller.

När jag hämtar juice i frukostrestaurangen på hotellet på fredagsmorgonen hickar jag till när jag får se den tyska familjen från puben sätta sig vid ett bord. De bor på vårt hotell och har förmodligen gjort hela veckan. Vad är oddset på det? Vågar dock inte tänka på hur tysken ser ut i fejset när hotellnotan ska betalas, för det var ett bra hotell. Dottern syns dock inte till och jag funderar på om hon kanske pluggat i Dublin och sover ut efter nattens festligheter. Hoppas det gick bra för henne.

Inga kommentarer: