lördag 18 juni 2005

Medvetenheten om hälsan ökar i framtidens skola

Nu pågår arbete med att ta fram en ny skollag. Förhandlingar har strandat och återupptagits och olika partier har försökt att profilera sig på olika frågor.

Det finns en del positiva saker. Redan idag påpekas respekten för de mänskliga rättigheterna och en socialt, ekonomisk och ekologiskt hållbar utveckling. Det kommer att få stå kvar.

Nytt blir att hälsa skrivs in i skollagen. Det innebär att skolans uppdrag blir att främja fysisk aktivitet, goda kostvanor och erbjuda näringsriktiga skolmåltider i en lugn miljö. Det här är väldigt bra! Övervikt leder till hjärt- och kärlsjukdomar och för tidig död. Övervikten blir allt vanligare bland unga och dagens unga är den första generation som inte kommer att bli äldre än sina föräldrar!

Som lärare kan jag känna besvikelse över att behörighetskraven inte stärks. Det är inte schysst mot eleverna att det finns så många obehöriga lärare anställda på skolorna.

En av skiljelinjerna mellan vänsterns skolpolitik och rottingmajorerna i de borgerliga lägret handlar om ordningsregler. "Rektor och lärare får vidta de åtgärder som är nödvändiga för att skapa trygghet och studiero i skolan. Detta omfattar även möjligheten att ålägga en elev att kvarstanna efter skoldagens slut." Orsaken till oron i klassrummen är oftast att läraren inte kan tillfredställa elevernas behov. Enklast löses detta genom att minska elevantalet per lärare. Jag ogillar dessutom starkt att man använder kvarsittning som straff. Vad sänder man för signaler när man straffar eleverna med extra skolarbete? Jo, att hela skolan är ett stort straff.

Det finns mycket mer som jag skulle kunna ta upp, men det får bli i kommande artiklar.

Inga kommentarer: