torsdag 17 november 2005

Bilder och minnen från Kalmar (igen)

Här är ännu ett gäng bilder från Kalmar igår och idag. Häng med på en liten rundvandring med några mer eller mindre personliga kommentarer till bilderna.


Storgatan onsdag morgon. Vanligen brukar det regna i Kalmar medan det snöar i Blomstermåla. Kalmar är omgivet av det ljumma vattnet i Kalmarsund. Men igår var det tvärt om. Det snöade hela dagen i Kalmar - även om det var ganska blöt snö.

Storgatan är smyckad med ljus. Strax före nio på förmiddagen är det dock inte så mycket folk i rörelse - mest bara budbilar som levererar det sista innan öppning.


Den gamla stadsmuren är kvar runt Kalmar. Just den här porten vandrade jag igenom med mallig min några gånger för drygt tjugo år sedan. I Rosenlundska huset, det vita huset som syns längst till höger i porten, huserade Radio Kalmar på den tiden.

Jag var knattereporter och var även med vid några morgonsändningar. Under några år hade jag gjort tidningen Figeholmsposten, innan jag blev knattereporter på Radio Kalmar barnprogram Morronpiggarna.

På den tiden sände lokalradion i "fönster" i P3. Två timmar på morgonen, kl 06.00-08.00. Efter morgonsändningen brukade morgonteamet gå ner till Hamnkaféet och fika. Naturligtvis följde jag med ner genom denna port och ut till Tullhamnen. I början av 1990-talet flyttade radion ut till lokaler vid flyget.

I våras blev jag uppringd av ett utbildningsföretag som behövde en mattelärare och hade fått tag på mitt telefonnummer från högskolan. Gissa om känslorna sattes i gungning då det visade sig att företaget fanns i Rosenlundska huset! Jobbet fick jag, men i samma veva flyttade företaget till andra lokaler så jag fick aldrig jobba i huset.


Torsdag. Från Tullhamnen har man god utblick över Tjärhovet där det alltid är något fartyg som lastar eller lossar.


Det är knappt en mil tvärs över sundet. Bron är drygt åtta kilometer. Gissar att det är Algutsrum kyrka, inte långt från Gråborg, som syns.


På andra sidan sundet har det inte snöat. Där ligger Färjestaden. På den gamla tiden, innan bron byggdes 1972, gick färjorna tätt mellan Kalmar och Färjestaden. Några fåglar sträcker längs med sundet.

Observera hägringen som gör att Färjestaden är högre än vanligt.

Bron och debatten kring bron har gett upphov till många historier. En riksdagsman från Öland röstade i riksdagen för att bron skulle byggas. Att färjkarlarna var missnöjda med hans beslut fick han bittert erfara under lång tid.

Varje gång som han kom med tåget från riksdagen i Stockholm, och promenerade ner mot färjan, så ringde färjkarlarna i klockan på färjan för att markera avgång. Den stackars riksdagsmannen började naturligtvis springa för att hinna med färjan. Han kom alltid hem svettig...

Motståndet mot bron var lika starkt som önskan om att den skulle byggas. Men det fanns bönder som vägrade åka på bron, utan som envisades med att ta båten över till Kalmar. Kanske någon av dem som aldrig åkt på bron fortfarande är i livet?

6 kommentarer:

bert sa...

Några bilder från Blomstermåla, vore väl på sin plats, nån gång? Det låter mysigt, men det kanske är en håla.
Korvkiosken brukar dock vara snygg!
:-)

Tomas Jonsson sa...

Jag har tagit några bilder i Blomstermåla, men vem vill se en håla?

bert sa...

Förresten - Snö i Kalmar. Det är ju som att kasta pärlor för svin.
:-)

Här i Luleå har vi ett snötäcke som väl är ca 0,07 mm tjockt. Fläckvis!
D.v.s. INGENTING.

Tomas Jonsson sa...

Bilderna är från Kvarnholmen som ligger närmast vattnet. Där var det bara snö i luften. Men lite längre in mot land så låg det kvar ett ca 0,8 cm (!) tjockt snötäcke.

Jag pratade med brorsan igår. Han hade kört med släde efter hundarna i Kiruna häromdagen, för första gången denna säsong. Det är dåligt med snö även där.

Elisabet sa...

Tack Tomas för den här rundvandringen, men jag säger som Bert,nu vill vi se hur det ser ut där du bor!

Nicke Grozdanovski sa...

Ett trevligt och personligt reportage om vår residens stad som jag tyckte om. Med tanke på de bilderna jag tog i går och då tänker jag framför allt om våra bilder från Storgaten så understrycker det verkligen att Kalmar är en sommarstad :-)