torsdag 24 november 2005

Dagens stav- och skrivfel i tidningen

När man är sjuk och sitter hemma och tycker synd om sig själv så är det tillåtet att vara lite kinkig. Några uppenbara stavfel var upphovet till dagens blogg. När jag då lite mer systematiskt kikade igenom några olika artiklar hittade jag följande skörd:
I stället blev hennes pojkvän efter ett flertal knivhugg dödad i familjens egna lägenhet i Högsby.
Okej. Så först knivhöggs han, sedan blev han dödad?
Shalombåten har som vanligt piffat upp sig lite nu inför jul och att besöka den strax före juletid har för många blivit en tradtition.
Skulle vara kul att se när den piffar upp sig... För övrigt är Shalom namnet på detta segelfartyg - som inte alls är någon båt, utan just ett fartyg.
Bland annat för att ha stulit gods till ett värde av 87 000 kronor, sprejat tårgats i ögonen på en jämnårig man och stulit över tre fordon.
Hur många fordon hade han stulit då? Om man stulit över tre fordon så har man alltså stulit mer än tre fordon.
Den 12 juni var tjugofemåringen inblandad i ett bråk utanför nattklubben Appolo i Oskarshamn.
Appolo stavar sitt namn Apollo. Dessutom brukar praxis vara att siffrorna 1-12 kan skrivas med bokstäver och att >12 skrivs med bokstäver. Dock kan man göra undantag och konsekvent använda siffror alternativt bokstäver.
Kirurg- och ortopedakuten i Oskarshamn öppnar inte förens vid åtta, de allvarligaste fallen körs därför till Västervik, säger Sussane Ödlund på akuten i Oskarshamn.
Akuten öppnar inte förrän vid åtta, ska det nog vara. Dessutom tror jag ganska säkert att Sussane inte stavar sitt namn så här.

Det var något från de femton första sidorna i tidningen. Nu anfaller febern och det är dags för undertecknad att luta sig tillbaka en stund. Två tredjedelar av tidningen återstår också.

Källa Östran/Nyheterna

11 kommentarer:

bert sa...

" Dessutom brukar praxis vara att siffrorna 1-12 kan skrivas med bokstäver och att >12 skrivs med bokstäver"

Tänk - jag trodde det var precis tvärtom. Ett till tolv med bokstäver (eftersom det är så korta ord) och sedan med siffror, eftersom det skulle bli hemskt att skriva att vi har niomiljoneretthundrasextiosjutusenfemhundrasexisju invånare här i landet.


Du har nog feber.
;-)

Tomas Jonsson sa...

Jäklar. Jag visste det! När man försöker agera språkpolis så faller man på eget grepp. ">12 skrivs med siffror" ska det naturligtvis vara.

Skönt att jag kan skylla på feberfrossa ;-)

Lasse Strömberg sa...

Se till att krya på dig, snabbt!

Det kan inte vara nyttigt att reta upp sig på bagateller i feberdimma.

Men om, säger om, man gillar sånt kan jag rekkomendera boken "Stilblommor och grodor" av signaturen Purre, som en gång i tiden av redaktionschef på någon av göteborgstidningarna. Den är riktigt rolig:

Ett exempel: I Gävle bor gävlarna. Ur en skoluppsats. Förhoppningsvis ingrep läraren och rättade så att inte gävlebor blir förväxlade med djävlar!

Elisabet sa...

Ajabaja Tomas .., det där är ju för retligt. Krya på dig! /Elisabet

embryo sa...

ja herregudrun

folck stavrar ju som spillkråkror det säjer jag nu yo

Elisabet sa...

Du är väl inte döende? Det vet man ju hur det är med män som har feber .., nästan nära-döden-upplevelser. Har du nån som baddar din panna ...?

bert sa...

Ja inte ens jag kunde stava riktigt rätt i den där kommentaren. Dessutom ett tankefel. Vadå "tvärtom"?

(host, harkel, host host. Jag är nog lite krasslig.. jag också, host)

Tomas Jonsson sa...

För en gångs skull stannade jag hemma direkt när jag fick en föraning om influensa. Så det bröt liksom aldrig ut, lite feber, lite trött, brännande hals, men nu är jag nästan frisk.

Tidigare har jag alltid låtsats vara frisk och gått på som vanligt och naturligtvis blivit tvärsjuk.

Jo Elisabet, jag blir gärna lite ynklig - vilket särskilt mina tjejkompisar alltid retat mig för. De har aldrig tyckt synd om mig och vägrat badda min panna.

Anonym sa...

Dessutom har väl banditerna stulit "fler än tre fordon", och inte "mer än tre fordon"...?

;-)

Krya på dig!

Elisabet sa...

Jag vill bara meddela en sak:när eller om någon av herrarna här inne läser på min sida, snäääälla, ta då inte med er rödpennan.
För jag skriver fort och sitter inte och grunnar på om det heter si eller så.
Man får ju ont i magen om det ska vara så viktigt.

Elisabet sa...

tomas:jag är högt utbildad till vårdbiträde med excellenta betyg .., synd att du inte bor närmare, så hade jag kunnat badda lite på pannan och fått känna mig som Florence Nightingale.
Jag kan sjunga också ..,-)