fredag 11 november 2005

Pappers fick rätt - nu blir det strejk i Figeholm


Som socialist med rötterna i Figeholm så är jag i idag stolt över att arbetarna i Figeholm inte gett vika. Nu har de fått rätt i Arbetsdomstolen. Arbetsgivaren ABB förlorade!

Det här grundar sig i en långvarig konflikt som i stort kan sammanfattas på följande sätt: Arbetarna på pappersbruket har varit anslutna till Pappers sedan starten 1932. ABB äger numer bruket och de vill att alla deras företag ska teckna avtal med Metall. Men arbetarna i Figeholm vägrade, eftersom ett avtalsbyte i förlängningen kommer att bli dåligt för bruksarbetarna i Figeholm.

Det hela har dragit ut på tiden och gått till centrala förhandlingar som strandat och Pappers har varslat om strejk och total arbetsnedläggelse i Figeholm. Dessutom har Elektrikerförbundet varslat om sympatistrejk på alla ABB-anläggningar. Detsamma har även Byggnads och Transport gjort som sympatiåtgärd. Konflikten drar igång på tisdag 15 november.

Det här är en principsak. Kapitalet ska inte kunna köra med arbetarna hur som helst. Självklart ska arbetarna teckna avtal inom den verksamhet som de verkar i - i det här fallet Pappers. Ägarbyte ska inte kunna påverka sådant. Tänk om ICA köpte upp Scania och tvingade metallarbetarna att gå över till Handels...

Källa
Pappers vann mot ABB i AD - domen enhällig

2 kommentarer:

Elisabet sa...

Nu var du finurlig, Tomas ...;-)
Då måste jag ju hålla med dig.
(Ja, jag menar den där slutklämmen ...).

Tomas Jonsson sa...

Retorik, kära Elisabet. Fånga läsarens intresse med nåt igenkännande som visar hur befängt förslaget är! En metafor om Ica passar dig, förstår jag ;-)